Rijksdienst voor archeologie, cultuurlandschap en monumenten


De code gekraakt (gratis lezing bij RACM Lelystad)

Persbericht

Lelystad, 26 september 2008
De maand oktober is door het nationaal Centrum voor Wetenschap en Technologie uitgeroepen tot Oktober Kennismaand. Het thema van Oktober Kennismaand 2008 is "Kraak de code". RACM Lelystad haakt hier op in en organiseert in de maand oktober een lezing die voor alle geïnteresseerden, jong en oud, gratis toegankelijk is. Onderwerp van deze lezing, die bij voldoende belangstelling twee keer plaats zal vinden, is het skelet van Jan Kisjes, die samen met zijn knecht en zijn schip "De Lutina" ten onder ging in de stormnacht van 20 november 1888.

Jarenlang kon men slechts vermoeden dat het skelet dat in het scheepswrak werd aangetroffen en dat vast zat onder de lier, de stoffelijke resten van de schipper waren. In 2007 kon deze puzzel worden opgelost. Eén van de nabestaanden van Kisjes was bereid om wangslijmvlies af te laten nemen zodat zijn DNA vergeleken kon worden met dat in het skelet. De DNA code werd gekraakt. Nu weten we zeker dat het skelet dat van schipper Kisjes is. Het verhaal van de dramatische nacht waarin ´De Lutina` en haar twee opvarenden ten onder gingen wordt u verteld door Benno van Tilburg.

De lezingen vinden plaats op de woensdagmiddagen 8 en 15 oktober, aanvang 14.00 uur. Toehoorders kunnen na afloop een rondgang rond de splinternieuwe tentoonstelling over `De Lutina` (het Zeemansgraf) maken. Met een gekleurde bril op, verneemt u via een vraag- en antwoordspel nog veel meer weetjes over dit schip. Aan het eind mag u een kijkje nemen bij het zeemansgraf, waar de resten van schipper Kisjes een rustplaats hebben gevonden.

U kunt zich aanmelden bij Maureen Nanhekhan, m.nanhekhan@racm.nl of tel. nr. 0320-269700.

Voor meer informatie en/ fotomateriaal kunt u contact opnemen met Lies Resink, tel. 0320-269706