Gemeente Vlaardingen


Feestelijke afsluiting uitvoering Generaal Pardon

30 september 2008

Burgemeester Bruinsma heeft voor 8 oktober aanstaande 112 Vlaardingse asielzoekers uitgenodigd voor een Nieuwe Vlaardingers Rondvaart. Zij kregen in 2007 of 2008 een verblijfsvergunning via het Generaal Pardon en komen voornamelijk uit Afghanistan, Somalië, Angola, China en Irak.

Van de 112 'gepardonneerden' kregen 16 asielzoekers via een burgemeestersverklaring een verblijfsvergunning. In totaal hebben 85 nieuwe Vlaardingers inclusief partner en kinderen zich aangemeld voor de Nieuwe Vlaardingers Rondvaart.

Snelle huisvesting
De gemeente heeft met de woningcorporaties afspraken gemaakt om de Vlaardingse gepardonneerden versneld te huisvesten. Vlaardingen loopt voor op haar wettelijke pardontaakstelling en heeft 23 personen extra gehuisvest in 2008. Tot juni 2009 moet de gemeente nog 54 mensen huisvesten.
De gemeente Vlaardingen roept alle gepardonneerden op voor een inburgeringsgesprek. Zij krijgen, in opdracht van de gemeente, via Steunpunt Integratie Vlaardingen, maatschappelijke begeleiding aangeboden. De gemeente biedt mensen woningen aan als zij niet over adequate huisvesting beschikken. Deze mensen wonen op dit moment in een gemeentelijke opvangwoning voor asielzoekers of wonen in bij familie of vrienden. Er zijn ook mensen bij zonder vast adres die op wisselende adressen verblijven in de stad.

Burgemeestersverklaring
De landelijke pardonregeling was bedoeld voor mensen die voor 1 april 2001 asiel hadden aangevraagd in Nederland. De meeste kandidaten zijn door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) benaderd. Wie niet werd benaderd en toch meende in aanmerking te komen, kon zich bij de gemeente melden voor een burgemeestersverklaring.

Generaal Pardon
De huidige regering van CDA, PVDA en ChristenUnie wilde een einde maken aan de erfenis van de oude Vreemdelingenwet en heeft daarom een Generaal Pardon afgekondigd voor asielzoekers die nog onder de oude wet (dus vóór 1 april 2001) asiel hadden aangevraagd in Nederland. De afwikkeling van de pardonregeling duurt tot eind 2009