Vrije Universiteit Amsterdam

Asymmetrie in het aantal rho^0 mesonen


* Startdatum08-10-2008


* Tijd10:45


* LocatieAula


* TitelTransverse target-spin asymmetry in exclusive electroproduction of ro mesons


* PlaatsAula


* SprekerJ. Dreschler


* Promotorprof.dr. G. van der Steenhoven


* OnderdeelFaculteit der Exacte Wetenschappen


* WetenschapsgebiedExacte wetenschappen


* EvenementtypePromotie

In het onderzoek naar de structuur van het proton is de oorsprong van de protonspin een belangrijk onderwerp. Het is bekend dat protonen een halftallige spin hebben. Tegelijkertijd weten we dat protonen samengestelde systemen zijn van elementaire deeltjes, quarks en gluonen, die bij elkaar worden gehouden door de sterke wisselwerking. Hoe deze deeltjes gezamenlijk zorg dragen voor de halftallige protonspin is een onopgelost vraagstuk.

Op basis van de resultaten van verschillende experimenten die uitgevoerd zijn bij de instituten CERN, SLAC en DESY is bepaald dat de bijdrage van de spin van quarks tot de protonspin slechts 20-30 % is. Promovendus Jeroen Dreschler probeert de vraag te beantwoorden wat de oorsprong is van het resterende gedeelte van de protonspin.

Uit modelberekeningen blijkt dat er een asymmetrie is in het aantal r0 mesonen dat met hoge-energie elektronbundels op gepolariseerde waterstof geproduceerd kan worden en dat deze asymmetrie gerelateerd is aan het totale impulsmoment van quarks in het proton.

Deze asymmetrie is nu voor het eerst experimenteel bepaald. Dit is gedaan op basis van metingen verricht in de periode 2002-2005 door het HERMES experiment bij het instituut DESY in Hamburg, Duitsland. Op basis van deze resultaten is een modelafhankelijke schatting verkregen van de bijdrage van het baanimpulsmoment van de quarks aan de protonspin van Lq/\hbar = 0.27±0.43. Om de nog aanzienlijke onzekerheid op dit resultaat te verkleinen zullen in de toekomst dergelijke metingen ook verricht gaan worden bij het COMPASS experiment op CERN en het CLAS experiment bij JLab, in de VS.

Dit proefschrift te downloaden van VU-Dare.