Gemeente Zwolle

Een bericht van het Raadsplein 6 oktober 2008
Raadsbrief inzake Pilot Formulierenbrigade (agenderingsverzoek SP)

Mw. Meuleman van de Stichting Welzijn Ouderen Zwolle heeft een toelichting gegeven en vragen beantwoord. Zij benadrukt dat SWO een belangrijke rol vervult bij de thuisadministratie van ouderen. Door de invoering van de formulierenbrigade is de Stichting bang dat dit belang uit het oog wordt verloren. Ook de fracties maken zich zorgen over de invoering van de pilot formulierenbrigade. Aan de ene kant is het een goed streven, maar wat gebeurt er na de pilot en hoe is de samenwerking met partners in de stad (bijvoorbeeld de SWO). Wethouder Dannenberg heeft toegelicht dat de pilot juist gericht is op het helpen van ouderen bij het invullen van formulieren, inclusief thuisadministratie. Na de pilot zal er een evaluatie plaatsvinden. Op dit moment speelt De Kern een belangrijke rol in het geheel, maar ook andere partners zullen nauw betrokken worden bij de uitvoering van de pilot. Een aantal technische vragen zal de wethouder schriftelijk beantwoorden. De fractie van de SP heeft verzocht om doorgeleiding van het onderwerp naar de meningsvorming, andere fracties hebben dit verzoek ondersteund.

Informatienota inzake Gebruiksvergunningen (agenderingsverzoek D66)

De fractie van D66 heeft deze informatienota geagendeerd omdat zij benieuwd is naar de duur van de gedoogsituatie en welke risico´s er gelopen worden en wie ervoor verantwoordelijk is. Burgemeester Meijer heeft aangegeven dat de werkzaamheden bij de Isala/Sophia naar verwachting eind 1e kwartaal ´09 zijn afgerond, waarna kan worden overgegaan tot het verstrekken van de gebruikersvergunning. Wat betreft de verantwoordelijkheid: deze ligt primair bij de Isalaklinieken zelf. Maar ook de gemeente en brandweer spelen wat betreft de ondersteuning een belangrijke rol. Op dit moment is geconstateerd dat de veiligheid in de locaties van Isala voldoende gewaarborgd kunnen worden en aldus open kunnen blijven. De vele technische detailvragen worden schriftelijk beantwoord.

Presentatie Campus Windesheim / Masterplan

De heer Valent, directeur Vastgoed en Facilitair Bedrijf Windesheim, heeft een korte presentatie gegeven over het concept Masterplan. Na afloop van de presentatie zijn er een aantal informatieve vragen gesteld. Naar aanleiding van de presentatie heeft de raad verzocht om bij het aanbieden van de grondexploitatie aan de raad ook aan te geven waarom voor deze procedure gekozen is. De grondexploitatie zal eerst worden geagendeerd voor een informatieronde.

Opinienota inzake Gratis Openbaar Vervoer voor senioren; uitwerking initiatiefvoorstel

Als eerste inbreng kwam de fractie van de PvdA met een nieuwe visie voor het gratis openbaar vervoer voor senioren, namelijk een 4e variant: het verstrekken van gratis strippenkaarten aan senioren. Deze optie was door de fractie ingegeven doordat hun doel destijds bij het eerste initiatiefvoorstel is geweest om lege stadsbussen tegen te gaan.. Voor de meeste fracties was deze optie een verrassing en ook de onderbouwing daarvan. De fracties benadrukten dat in eerste instantie met name de sociale factor (tegengaan vereenzaming e.d.) een rol speelde bij het gratis openbaar vervoer voor senioren. Deze nieuwe optie gaf een andere wending aan de discussie, een nieuw doel (leegstand bussen) geeft ook een andere discussie en wellicht zelfs een andere oplossing dat de nu voorliggende. De meeste fracties stonden positief tegenover het creatieve idee van de PvdA, maar zijn wel benieuwd naar de uitwerking ervan. Een eenduidig advies richting het college over een variant is uit de discussie niet naar voren gekomen. Desondanks heeft de wethouder toegezegd voor de begroting 2009 met een memo te komen, waarin hij variant 3 "Gratis Openbaar Vervoer voor senioren, beperkte doelgroep namelijk hogere leeftijdsgrens of inkomensgrens en variant 4 "Het verstrekken van gratis strippenkaarten" nader uit te werken.

Bron: Raadsgriffie
Datum van 07-10-2008 tot 13-10-2008