Provincie Noord-Holland

Provincie stelt jeugdzorgbeleid 2009-2012 vast

8-10-2008

Preventie, pleegzorg, het tijdig bieden van vereiste zorg en de aanpassing aan een nieuw financieringssysteem. Dat zijn de komende tijd de prioriteiten van de provincie als het gaat om jeugdzorg.

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland hebben 30 september het ontwerp Beleidskader jeugdzorg 2009-2012 vastgesteld, samen met het Uitvoeringsprogramma 2009. Provinciale Staten beslissen op 17 november definitief over het ontwerp. De provincie gaat onder andere investeren in een Noord-Hollandse verwijsindex, het werven van jeugdzorgwerkers, extra beschikbare middelen inzetten voor pleegzorg en pleegouders ondersteunen bij bijzondere uitgaven.

Preventie
Preventie is een verantwoordelijkheid van gemeenten. De provincie steunt gemeenten de komende periode bij hun preventieve jeugdbeleid. Dat doet de provincie door het realiseren van bemoeizorg, het stimuleren van opvoedondersteuning in de op te richten Centra voor Jeugd en Gezin en het maken van afspraken over de aansluiting tussen Bureau Jeugdzorg en de Centra voor Jeugd en Gezin.

Verder gaat de provincie in 2009 op verzoek van Noord-Hollandse gemeenten de Verwijsindex Noord-Holland invoeren om sneller risicos voor kinderen te signaleren en eerder passende hulp te bieden. De provincie neemt de aanschaf van het informatiesysteem en de kosten van invoering tot eind 2009 voor haar rekening.

Pleegzorg
Kinderen die door omstandigheden tijdelijk niet thuis kunnen wonen, horen in een gezinsomgeving en niet in een instelling. De provincie wil ervoor zorgen dat meer kinderen in een pleeggezin op kunnen groeien. Dat betekent dat er voldoende pleeggezinnen moeten zijn en voldoende begeleiding voor pleeggezinnen vanuit instellingen.

Sinds vorig jaar worden extra beschikbare middelen in Noord-Holland als eerste ingezet voor extra pleegzorg. Het afgelopen jaar zijn hierdoor al 100 extra plekken gerealiseerd en zijn de wachtlijsten voor pleegzorg teruggelopen.
Daarnaast heeft Noord-Holland oog voor de financiële positie van pleegouders. Zij komen vaak voor kosten te staan die eigenlijk door de natuurlijke ouders moeten worden vergoed, terwijl die dat vaak niet kunnen. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om kosten voor kleding, vervoer en studie. Ook worden zij geconfronteerd met regelingen waarop zij voor hun pleegkinderen geen aanspraak kunnen maken, zoals bij sommige verzekeringen het geval is.
Noord-Holland gaat samen met professionals en pleegouders onderzoeken of het mogelijk is om een fonds op te zetten waar pleegouders in geval van nood een beroep op kunnen doen.

Tijdig vereiste zorg
Kinderen en ouders ontvangen de vereiste zorg dichtbij in hun eigen leefomgeving. De provincie wil dat dit gebeurt binnen de geldende maximale wachttijden. De provincie wil dat kinderen die risico lopen en moeten wachten op een vorm van jeugdzorg altijd vervangende zorg krijgen. Hoe groter het risico, hoe sneller een kind moet worden geholpen. Bureau Jeugdzorg stelt de indicaties op en schat de ernst van de problematiek en urgentie in. De zorgaanbieder waarbij een kind op een wachtlijst staat en Bureau Jeugdzorg moeten ervoor zorgen dat het kind zo spoedig mogelijk de nodige hulp krijgt.

Om de wachtlijsten weg te werken maakt de provincie afspraken met jeugdzorginstellingen over de wachttijden. De provincie wil ervoor zorgen dat jongeren vlot kunnen doorstromen van een vorm van zorg naar een andere en niet langer dan nodig in een instelling verblijven. De provincie gaat verder investeren in jeugdzorgwerkers om te zorgen dat er genoeg gekwalificeerd personeel is in Noord-Holland.

Gedeputeerde Staten gaan samen met werkgeversorganisaties en onderwijsinstellingen kijken wat nodig en mogelijk is. In 2009 start de provincie met een inventarisatie van knelpunten op de arbeidsmarkt.

Nieuw financieringssysteem
Er komt landelijk een nieuwe financieringsmethodiek. De provincie krijgt vanaf 2010 geld van het Rijk voor de jeugdzorg op basis van de vastgestelde behoefte aan jeugdzorg. Verder gaat Bureau Jeugdzorg de indicaties meer globaal opstellen zodat de zorgaanbieders flexibeler een hulpverleningsaanbod kunnen doen. De provincie gaat met zorgaanbieders onderhandelen over de kwaliteit en de prijs van het te leveren zorgaanbod. Het nieuwe systeem zal meer inzicht geven in de kosten en de resultaten van de zorg. Het moet de effectiviteit en de efficiency van de jeugdzorg vergroten.

Nieuwsredactie