Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


4. Antwoorden op de vragen van het Kamerlid Koser Kaya (D66) over niet-reanimerenpenning

Antwoorden op de vragen van het Kamerlid Koser Kaya (D66) over niet-reanimerenpenning

Kamerstuk, 7 oktober 2008

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DLZ-K-U-2881295

7 oktober 2008

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Koser Kaya (D66) over niet-reanimerenpenning (2080900870).

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

mw. dr. J. Bussemaker

Vraag 1
Bent u bekend met het artikel (*1) "De `niet-reanimerenpenning' en de weerbarstige praktijk"?

Antwoord 1
Ja

Vraag 2
Wat is uw reactie op het standpunt van AmbulanceZorg Nederland in het bericht dat de niet-reanimerenpenning van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) geen schriftelijke wilsverklaring is cf. art 7:450 lid 3 BW?

Vraag 3
Deelt u de mening dat de penning een schriftelijke wilsverklaring cf. art 7:450 lid 3 BW is? Zo niet, bent u dan bereid het betreffende artikel zodanig te wijzigen dat de niet-reanimerenpenning wel als zodanig kan gelden?

Antwoorden 2 en 3
Om de hulpverlener op een snellere en meer adequate wijze te attenderen op de wensen van personen ten aanzien van reanimeren, heeft de NVVE een nieuwe niet-reanimerenpenning ontwikkeld waarop alle relevante gegevens van de persoon al vermeld staan. De nieuwe penning is voorzien van een foto, naam, geboortedatum en een handtekening. De NVVE gaat zorgvuldig met deze materie om. De uitgave van de penning geschiedt slechts op een schriftelijk verzoek van de desbetreffende persoon waarin deze aangeeft een weigering van toestemming als bedoeld in artikel 7:450 lid 3 BW door middel van een penning te willen vastleggen. De NVVE checkt voor de uitgave van de penning de persoonsgegevens en de handtekening van de betrokkene aan de hand van van een geldig identiteitsbewijs. Mede gelet op de artikelen 7:450 lid
1 en 7:451, kan artikel 7:450 lid 3 BW niet de strekking hebben dat uitsluitend de papieren verklaring houdende een weigering van toestemming dient te worden opgevolgd. Dat zal ook moeten worden aangenomen van de hierbedoelde penning.
Kortom ik ben van mening dat de niet-reanimatiepenning dezelfde rechtskracht heeft als een schriftelijke wilsverklaring.


*1 Relevant 3, juli 2008 van de NVVE;
http://www.nvve.nl/assets/nvve/relevant/Relevant%202008-3.pdf