Senternovem


08-10-2008 | Transport - SESAR - Volgende fase in Europese luchtvaart

Belanghebbenden in de luchtvaartsector hebben in het Europees Parlement (EP) gesproken over luchtvaart en luchttransport in Europa.

De Single European Sky ATM Research (SESAR) bijeenkomst is een belangrijke stap geweest voor de toekomst van luchtvaart en luchttransport in Europa. Er is gesproken over de regels, toegang tot het luchtruim en capaciteitsbeperkingen op de grond. De conclusies van de bijeenkomst verschijnen in het rapport van het Europees Parlement over luchtvaart en luchttransport dat dit najaar uitkomt.

Vanaf heden is het alleen nog mogelijk onderzoek te doen naar Air Traffic Management (ATM) op Europees niveau als u zich heeft ingekocht in de joint undertaking van SESAR. De leden van SESAR leveren in principe een eigen bijdrage van 50 procent. Nederland is in het initiatief vertegenwoordigd via de onderzoeksalliantie AT-One, een samenwerking tussen het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR) en het Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt (DLR).

Meer informatie over SESAR is te vinden op de websites van de Europese Commissie en op de site van het SESAR-consortium.