KNHS


De effecten van het buigen van een paard
8 oktober 2008
hubertus schmidt

Hooge Mierde - Twee jaar geleden gaf Hubertus Schmidt, Duitse topruiter en trainer, een briljante clinic tijdens het Global Dressage Forum 2006. Op verzoek van vele trainers is Schmidt nogmaals uitgenodigd voor het Forum van dit jaar, dat op 27 en 28 oktober plaats vindt in Hooge Mierde. Hubertus Schmidt zal drie paarden meenemen, twee jonge paarden en zijn Grand Prix paard Franziskus (Westfaalse ruin, Fidermark I x Potsdam), waarmee hij ook tijdens het CHIO 2008 in Aachen in de ring verscheen. De andere paarden zullen door leerlingen gereden worden, die een open trainingssessie van Schmidt krijgen.

Het onderwerp van deze clinic zal het gebruik en de effecten van buigen, flexen en strekken van een paard zijn. Buigen is de laterale gebogen positie waarin het lichaam van een paard een regelmatige kromming lijkt te vormen van kruin tot staart. Kenmerken van buiging zijn onder andere laterale flexie bij de nek, strekken van de buitenzijde van het lichaam, het verlagen van de binnenste heup en het onderbrengen van het binnenachter- en buitenvoorbeen. Voorbeelden van foutieve buiging zijn: slechts buigen in de nek en niet in het lichaam, alleen buigen aan de basis van de nek (valse knik) of in de verkeerde richting buigen. Het belang van de correcte uitvoering van buiging in het trainingsproces zal in de praktijk uitgelegd worden tijdens deze clinic.

Hubertus Schmidt
Hubertus Schmidt maakte deel uit van het Duits Olympische Dressuurkader en is een van de meest doorgewinterde dressuurtrainers ter wereld, die meer dan dertig paarden tot Grand Prix niveau getraind heeft. In Duitsland runt hij een trainingsstal en fokkerij. Hoogtepunten van zijn carrière zijn: een gouden teammedaille, een individuele 5de plaats op de Olympische Spelen 2004, een gouden teammedaille op de Wereldruiterspelen 2006, een gouden teammedaille en zilveren individuele medaille tijdens het Europees Kampioenschap van 2005, en Duits kampioen in 2005 en 2007.