Gemeente Breda

Meer Bredase huishoudens ontvangen gemeentelijke langdurigheidstoeslag

Klik hier voor vergroting.

Vanaf 2009 komen 1.700 Bredase huishoudens méér dan nu het geval is in aanmerking voor de zogenaamde langdurigheidstoeslag. Volgens de huidige landelijke regeling is dat het geval als iemand minimaal 23 jaar is en 5 jaar een inkomen heeft dat niet hoger is dan de bijstandsnorm.

Gemeenten mogen vanaf 1 januari eigen regelgeving maken. Het college stelt nu voor dat Bredanaars voor deze extra toeslag in aanmerking komen als ze minimaal 21 jaar zijn en 3 jaar een inkomen hebben dat niet hoger is dan 110% van de bijstandsnorm.

Met de nieuwe regeling ondersteunt het college meer burgers met een laag inkomen. Het college heeft met de nieuwe regeling voor de langdurigheidstoeslag aansluiting gezocht bij het Bredase armoedebeleid. Het optrekken van de inkomensgrens tot 110% voor de langdurigheidstoeslag leidt er toe dat alle Bredase armoederegelingen dezelfde inkomensgrens kennen. Dit schept niet alleen duidelijkheid, maar zorgt er ook voor dat uitvoering en handhaving van de regelingen eenvoudiger is en klantvriendelijker.
De maatregel betekent een extra kostenpost voor de gemeente van 110.000,-.

De hoogte van de langdurigheidstoeslag blijft gelijk aan de hoogte in 2008. Een echtpaar ontvangt
486,-, een alleenstaande ouder 436,- en een alleenstaande 341,- per jaar. De toeslag wordt niet automatisch uitgekeerd, maar moet worden aangevraagd bij de gemeente.
Wie de langdurigheidstoeslag ontvangt komt echter niet in aanmerking voor de regeling Bijzondere gebruiksgoederen. Die blijft alleen bestaan voor mensen vanaf 65 jaar en bedraagt 250,- (echtparen) of 175,- (alleenstaanden).

Ondersteunen
Er zijn op lokaal en landelijk niveau diverse regelingen om mensen met een laag inkomen te ondersteunen. Lokaal is dat bijvoorbeeld de BredaPas, de bijzondere bijstand en de regeling duurzame gebruiksgoederen.
De langdurigheidstoeslag is een landelijke regeling die binnen de wettelijke richtlijnen door gemeenten wordt uitgevoerd. Zo heeft de wetgever bepaald dat je voor de toeslag tot nu toe alleen in aanmerking komt als je minimaal 5 jaar een inkomen geniet tot maximaal 100% van de bijstandsnorm.
Vanaf 1 januari krijgen gemeenten meer vrijheid om eigen regelgeving te maken.

Deze toeslag bestaat sinds 2004 (invoering WWB). Met ingang van 1 januari wordt de bevoegdheid gedecentraliseerd. Dat betekent dat gemeenten een grotere mate van beleidsvrijheid krijgen. De Verordening Langdurigheidstoeslag treedt naar verwachting per 1 januari 2009 in werking. Vanaf die datum wordt de Wet werk en bijstand vermoedelijk gewijzigd. Die wijziging maakt het mogelijk voor gemeenten om zelf uitvoering te geven aan de langdurigheidstoeslag.

Inspraak en verdere procedure
De Verordening Langdurigheidstoeslag ligt van 8 oktober tot 18 november 2008 ter inzage bij de balie Publieksvoorlichting in het Stadskantoor aan de Claudius Prinsenlaan10. Ook bestaat de mogelijkheid om de verordening te downloaden via www.breda.nl. Na deze inspraakperiode legt het college de verordening voor aan de gemeenteraad. Dit zal naar verwachting in december 2008 plaatsvinden.

Breda, 8 oktober 2008