Gemeente Breda

Breda niet aantrekkelijker door ruimere openingstijden cafés

Klik hier voor vergroting.

Ruimere openingstijden van de horeca in de binnenstad van Breda hebben niet geleid tot een aantrekkelijkere en veiligere binnenstad. Dat betekent dat de belangrijkste doelstellingen van verlengde openingstijden, die sinds begin dit jaar gelden, niet zijn gehaald.

Zo luiden de belangrijkste conclusies uit het evaluatieonderzoek naar de nieuwe openingstijden. Burgemeester Van der Velden geeft de gemeenteraad op basis van het evaluatierapport in overweging het vensteruur te schrappen, de sluitingstijd naar 02.00 uur te brengen en in gezamenlijkheid te onderzoeken hoe de aantrekkelijkheid van Breda als uitgaansstad verhoogd kan worden.

Aantrekkingskracht

De helft van de bezoekers aan de binnenstad is positief over de verruiming, omdat ze daardoor langer kunnen uitgaan. Een deel van die bezoekers komt door de nieuwe tijden vaker naar de stad. In beperkte mate komen er ook nieuwe bezoekers naar de stad; de ruimere tijden zijn echter geen reden om juist naar Breda te gaan. De tijden waarop mensen uitgaan is gelijk gebleven (niet eerder en niet later). Jonge bewoners van het centrum zijn positief over de verruiming; oudere bewoners zijn negatief of onverschillig; bewoners die zelf uitgaan, zijn positiever. Het vensteruur wordt zowel door de bezoekers als door de horecaondernemers negatief beoordeeld.

Veiligheid

De nieuwe sluitingstijden hebben de veiligheid niet positief beïnvloed; een grote groep van de ondervraagden ziet geen verschil. Wel is er meer spreiding in huiswaarts kerende bezoekers. Die tegelijkertijd ook voor meer overlast zorgen. Met name tussen 5.00 en 6.00 uur is het aantal incidenten fors toegenomen. En daarmee ook de werkdruk voor de politie.

Economische opbrengst en regeldruk

Naast de aantrekkingskracht en de veiligheid is ook gekeken naar de opbrengsten en regeldruk. Daaruit blijkt dat ongeveer een derde van de ondernemers meer omzet heeft door de verruiming; dat een derde er op achteruit is gegaan en dat de rest geen verandering waarneemt.

De regeldruk is niet verlaagd; wel is een verscherpt toezicht en handhaving van de sluitingstijden waarneembaar, en tegelijk brengt dit extra werk en problemen aan de deur met zich mee.

Deze resultaten zijn voor burgemeester Van der Velden reden om op 23 oktober zijn ideeën over de openingstijden van de horeca in de binnenstad met de raadscommissie Bestuur te bespreken.

In december 2007 besloot de Bredase gemeenteraad de openingstijden van de horeca in de binnenstad te verruimen van twee naar drie uur s nachts. In het laatste zogenoemde vensteruur mogen geen nieuwe klanten naar binnen. Gedurende de zomermaanden heeft burgemeester Van der Velden een dergelijk vensteruur - van 4.00 tot 5.00 uur ook voor de nachtzaken ingesteld. De nieuwe sluitingstijden zijn in samenwerking met politie en Koninklijke Horeca Nederland geëvalueerd over de periode 1 februari tot en met 31 juli 2008. Het evaluatieonderzoek geeft een beeld van de beleving van zowel bezoekers als bewoners van de binnenstad; daarnaast is gevraagd naar de ervaringen van de horeacondernemers en de politie.

Breda, 8 oktober 2008

Te downloaden:

* def_rapport Evaluatie_openingstijden_horeca_Breda.doc