PvdA Europees parlement


Kredietcrisis eist andere aanpak voedselcrisis

8 oktober 2008

Thijs Berman Het lijkt steeds moeilijker te worden om het fonds van 1 miljard, ter bestrijding van de voedselcrisis in ontwikkelingslanden, van de grond te krijgen. Dat heeft alles te maken met de huidige financiële crisis, zegt PvdA-europarlementariër Thijs Berman, vicevoorzitter van de commissie voor ontwikkelingshulp.

De financiële crisis hakt stevig in op de begrotingen van de Europese lidstaten. Toch mogen we het plan voor het fonds niet laten varen. Voor de financiering ervan moeten we verder zoeken en ons flexibel opstellen." Vandaag heeft de commissie Ontwikkelingssamenwerking in het Europees Parlement ingestemd met het 1 miljard plan van de Europese Commissie, met uitzondering van CDA-europarlementariër Maria Martens die als enige tegen het plan stemde.

Gisteren ging ook al de landbouwcommissie van het Europees Parlement akkoord. Omdat met dit fonds de landbouw opnieuw ondersteund zal worden in de ontwikkelingslanden en dat is hard nodig, volgens PvdA-europarlementariër Lily Jacobs in de landbouwcommissie.

De Europese Commissie wil met de eenmalige 1 miljard euro de productie van eigen voedsel in de ontwikkelingslanden een flinke stimulans geven. Het plan zou uit niet- uitgegeven landbouwsubsidies betaald moeten worden.

Het Europees Parlement maakt massaal duidelijk dat die 1 miljard er moet komen, zonder meer. Maar we moeten wel op zoek gaan naar een creatieve oplossing over de financiering van het fonds, zegt Thijs Berman.

De Commissie Ontwikkelingssamenwerking is akkoord met het voorstel om niet alleen te kijken naar het potje van onuitgegeven landbouwsubsidies, maar ook naar noodhulp en andere instrumenten uit de buitenlandbegroting van het EU-budget. Berman :Op die manier zorg je dat het plan in ieder geval niet strandt vanwege principiële bezwaren.

Morgen stemt ook de begrotingscommissie van het Europees Parlement over het fonds van 1 miljard.