Vlaming uitgeroepen tot beste Exportmanager van Nederland

08/10/2008 14:55

Fenedex

Dinsdag 8 oktober ontving Peter Maes, sales en marketing manager van Koppert Biological Systems B.V. de Exportmanager Award 2008 uit handen van Staatssecretaris van Economische Zaken Frank Heemskerk. Deze Award wordt jaarlijks door Fenedex en ExportSelect uitgereikt aan de beste Exportmanager van Nederland.

De van oorsprong Vlaamse Peter Maes versloeg met zijn presentatie in het volle auditorium van het ING House in Amsterdam de andere finalisten. Monique Kuylaars van Cimcool Industrial Products B.V., Johan Bouman van De Kroes B.V. en Dick Hoekstra van B.V. Twentsche Kabelfabriek lieten in hun presentaties duidelijk naar voren komen dat voor een succesvolle export onder andere structuur, teamwork, vakmanschap, talenkennis en inlevingsvermogen nodig zijn. Peter Maes onderschreef dit maar viel, zowel bij jury als publiek, op door zijn 3 B's; begrip, begrijpen en begrepen worden. Hij verstaat hiermee de kunst te luisteren als geen ander. Zijn beheerste passie en no-nonsense aanpak hebben er dan ook mede voor gezorgd dat de export van Koppert Biological Systems B.V. al jaren succesvol is.

Peter Maes

Peter Maes begon zijn exportcarrière 15 jaar geleden en is reeds 10 jaar bij Koppert Biological Systems B.V. werkzaam. Dit bedrijf produceert en ontwikkelt oplossingen voor biologische gewasbestrijding en natuurlijke bestuivingsmethodes. Koppert zet haar producten af in 70 landen wereldwijd en heeft in 17 landen een eigen vestiging. Export is voor Peter Maes een team spel waarbij de totale organisatie betrokken dient te worden. Een breed draagvlak brengt immers synergie en passie zorgt voor succes. Het is noodzakelijk goed te luisteren naar je klant en werkelijk te begrijpen wat hij wil en nodig heeft. Daarom worden bij Koppert opleidingen speciaal voor klanten georganiseerd. Door ze een hoger technisch niveau te geven, wordt een goede langdurige klantrelatie opgebouwd.

Dagjury

Gerhard Muggen, Algemeen Directeur BTG Bioliquids B.V. (voorzitter), Lourens Beijer, Business Development Director Royal Boon Edam Group Holding B.V., Jan Cramer, Directeur Grolsch International B.V. en Jan Lok, Directeur Brouwers Equipment vormden gezamelijk de dagjury en hadden de moeilijke taak om uit de 4 finalisten de beste exportmanager aan te wijzen.

Prijzen

De Award is de sculptuur: "Wervelende vooruitgang is vaak het gevolg van dynamisch optreden", een uitspraak die de essentie van het vak 'export' goed weergeeft. Daarnaast ontving de winnaar uit handen van hoofdsponsor ING een cheque van 2500 Euro en bood Austrian Airlines 2 vliegtickets aan.

Selectie procedure

Uit een lijst van ruim 30 genomineerden zijn door een onafhankelijke vakjury, bestaande uit 10 personen die binnen de eigen onderneming het exportbeleid bepalen en door jarenlange ervaring in export inmiddels hun sporen hebben verdiend, 4 finalisten gekozen op basis van een door hen ingevuld profiel en uitgewerkte case.

Deze 4 personen hebben op 7 oktober 2008 ten overstaan van de dagjury en circa 150 exportcollega's hun exportbeleid in 12 minuten gepresenteerd en daarna verdedigd. De beoordeling geschiedde op basis van de gehele case en presentatie. De jury en de kritische deelnemers letten met name op persoonlijke ambitie, vakkennis, talenkennis, structureel beleid en resultaten.

Met deze verkiezing willen Fenedex en ExportSelect benadrukken dat door middel van een structurele aanpak van export nog meer successen op buitenlandse markten behaald kunnen worden. Daarbij willen deze organisaties de professie van exportmanager als inspiratiebron voor andere exportmanagers en exportmanagers in spé naar voren te laten komen.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.exportmanagervanhetjaar.nl