Provincie Overijssel

BesluitenlijsT
Van 7 oktober 2008

Vergadering Gedeputeerde Staten van Overijssel

Onderwerp: Last onder dwangsom Lyempf BV in Kampen (GM-beslissing d.d. 02-10-2008)
Kenmerk: 2008/0138455

Gedeputeerde Staten van Overijssel hebben het bedrijf Lyempf BV in Kampen (een bedrijf in het behandelen van melk en het produceren van melkpoeders) een last onder dwangsom opgelegd. Dit bedrijf overschrijdt de geluidsnormen van de milieuvergunning. Het ongedaan maken van deze overtreding is van belang voor de omwonenden, die de afgelopen jaren meerdere klachten bij het Meldpunt Overijssel hebben ingediend. Lyempf BV krijgt vijf maanden de tijd om maatregelen te nemen om de overtreding ongedaan te maken. Als het bedrijf na deze termijn de geluidsnormen niet meer overtreedt dan hoeft het bedrijf de dwangsom van ¤ 25.000,-- niet te betalen.

Onderwerp: Afwijzing verzoek om nadeelcompensatie werkzaamheden N 741. (GM-beslissing d.d. 02-10-2008) Kenmerk: 2008/0131565

Het verzoek om nadeelcompensatie van Bowi Fashion, gevestigd aan de Workerlanden 10 te Balkbrug, als gevolg van de werkzaamheden op de N 741, provinciale weg Delden - Almelo, traverse Bornerbroek wijst de provincie Overijssel af. Het verzoek om schade voldoet niet aan alle uit de rechtspraak afgeleide vijf criteria om in aanmerking te komen voor nadeelcompensatie. De schade van Bowi Fashion valt binnen het normaal maatschappelijk risico en er is voor Bowi Fashion geen sprake van een speciale last.

Onderwerp: Kamervragen aanbesteding interim-fase luchthaven Twente; informatie aan PS (GM-beslissing d.d. 02-10-2008) Kenmerk: 2008/0144683

In aanvulling op het recent toegezonden statenvoorstel over de aanwijzing van voorkeursvarianten voor de ontwikkeling van het luchthavengebied en omgeving informeren GS de staten over de antwoorden die minister Bos van Financiën heeft gegeven op kamervragen n.a.v. de mislukte aanbesteding. Hieruit blijkt onder meer dat de kans bestaat dat de aanbestedingsprocedure wordt hervat. EAT/Maastricht Aachen Airport gaat hiertoe met de minister in gesprek.

Onderwerp: Informatiebrief over de procedure rond de aanvraag van Oost-Nederlandse instellingen bij het Rijk. (GM-beslissing d.d. 03-10-2008)
Kenmerk: 2008/0136369

Gedeputeerde Staten van Overijssel sturen namens landsdeel Oost een informatiebrief aan de Oost-Nederlandse cultuurinstellingen die een subsidieaanvraag hebben ingediend bij het Rijk voor de periode 2009-2012. De instellingen worden met deze brief over de procedure en de ambities van landsdeel Oost geinformeerd. Deze brief is een vervolg op de brief van 9 mei 2008.

Onderwerp: Rapport 'Kracht in de Regio'
(GM-beslissing d.d. 03-10-2008)
Kenmerk: 2008/0141532

Gedeputeerde Staten hebben besloten het rapport 'Kracht in de Regio' ter kennisname aan Provinciale Staten aan te bieden. In de commissievergadering Jeugd, Sociale Infrastructuur en Cultuur van Provinciale Staten van 10 september 2008, is toegezegd het rapport 'Kracht in de Regio' aan Provinciale Staten toe te sturen. Onderwerp van het rapport is de mogelijkheid voor regionale omroepen om kwalitatief hoogwaardige programmering te leveren (op het niveau van 2004), zoals de Mediawet van hen verlangt. Sinds 2006 hebben de provincies de financiële zorgplicht voor de regionale omroepen.

Onderwerp: Informatie over de gesloten Overeenkomst tussen Rijk en IPO (ORI) over het budget jeugdzorg 2009 en de uiterlijk ultimo 2009 te leveren prestaties Kenmerk: 2008/0141263

Het InterProvinciaalOverleg en minister Rouvoet van Jeugd en Gezin hebben een overeenkomst gesloten over het wegwerken van bestaande wachtlijsten in de jeugdzorg en het daarvoor benodigde bedrag (¤ 233 miljoen). Affgesproken is dat de provincies hieraan in totaal voor een bedrag van ¤ 118 miljoen bijdragen en het Rijk ⤠115 miljoen. De verantwoordelijkheid voor de groei van de vraag naar jeugdzorg wordt daarmee door het rijk gedragen, terwijl het wegwerken van de wachtlijsten incidenteel door de provincies wordt bekostigd, onder andere door de inzet van autonoom geld. Gedeputeerde Staten van Overijssel verstrekken Provinciale Staten (PS) achtergrondinformatie over deze overeenkomst, zodat deze door PS kan worden betrokken bij de besluitvorming in het kader van de begrotingsbehandeling.

Onderwerp: Vaststellen richtlijnen voor de milieueffectrapporten vanwege de oprichting van vier varkenshouderijen in Hellendoorn en Vroomshoop door Family Farmers BV Kenmerk: 2008/0141252

Family Farmers B.V. te Lierop hebben vier initiatieven kenbaar gemaakt voor het opstellen van milieueffectrapporten voor de oprichting van vier varkenshouderijen - twwee in de gemeente Twenterand en twee in de gemeente Hellendoorn. Gedeputeerde Staten zijn het bevoegde gezag voor deze procedure en voor het verlenen van de vergunningen op grond van de Wet milieubeheer. GS hebben de richtlijnen vastgesteld, waarin aan Family Farmers BV wordt aangegeven welke inhoud de Milieueffectrapporten moeten hebben. Deze richtlijnen zullen voor het bevoegde gezag bij de beoordeling van de aanvaardbaarheid als toetsingskader dienen. GS zijn wettelijk verplicht op dit moment deze richtlijnen vast te stellen. Daarmee is niet gezegd, dat de bouw van de stallen ook daadwerkelijk plaats zal kunnen vinden, want dat is afhankelijk van de besluitvorming door de bevoegde gemeenten Hellendoorn en Twenterand. Deze gemeenten zijn momenteel bezig met het uitwerken van hun ontwikkelingsvisies voor de landbouwontwikkelingsgebieden

Onderwerp: Vastgesteld bestemmingsplan "Hardenberg Centrum, Ontsluitingsweg Nijenstede" Kenmerk: 2008/0144008

Het bestemmingsplan "Hardenberg Centrum, Ontsluitingsweg Nijenstede" van de gemeente Hardenberg voorziet in de aanleg van een nieuwe ontsluitingsweg in het centrum van Hardenberg. Tevens is langs het nieuwe wegtracé een uit te werken bestemming opgenomen, die de realisering mogelijk maakt van kleinschalige bedrijfjes op de begane grond en woningen op de verdiepingen. Tegen het vastgestelde plan zijn drie brieven met bedenkingen ingebracht. GS hebben besloten om het bestemmingsplan goed te keuren en de ingediende bedenkingen ongegrond te verklaren.

Onderwerp: Overeenkomst Schadeadviesbureau Reconstructie Stichting Adviesbureau Onroerende Zaken (SAOZ) Kenmerk: 2008/0055638

Gedeputeerde Staten hebben besloten voor advisering over schadeclaims op grond van de Reconstructiewet opnieuw een overeenkomst met Stichting Adviesbureau Onroerende Zaken (SAOZ) aan te gaan voor de periode van twee jaar, met de mogelijkheid tot verlenging van wederom twee jaar. In het verleden is ook al een soortgelijke overeenkomst met SAOZ gesloten.

Onderwerp: Beslissing op bezwaarschrift. AKG Aufderhaar Kunststofgroep B.V. in Vroomshoop. Last onder dwangsom omzetten in gedoogbesluit. Kenmerk: 2008/0119407

Naar aanleiding van klachten van omwonenden zijn bij AKG Aufderhaar Kunststofgroep B.V. in Vroomshoop in maart 2007 geluidmetingen verricht. Er wordt een overtreding geconstateerd van de geluidsvoorschriften en naar aanleiding daarvan is een last onder dwangsom opgelegd. Het bedrijf maakt bezwaar tegen de last onder dwangsom. Inmiddels is door AKG een aanvraag ingediend voor een nieuwe mileuvergunning. In de daarop gepubliceerde ontwerpvergunning worden de geluidnormen voor het bedrijf verruimd. Gedeputeerde Staten vinden de bezwaren daarom gedeeltelijk gegrond. Zij besluiten vooralsnog de overtreding te gedogen, vooruitlopend op de waarschijnlijke legalisering in de nieuwe vergunning. Voordat het besluit is genomen hebben GS aan omwonenden een reactie gevraagd op het voornemen om te gaan gedogen. Daarop zijn geen negatieve reacties ontvangen.

Onderwerp: Bestuurlijke rapportage rampenbestrijding per 1 oktober 2008 Kenmerk: 2008/0142580

De commissaris van de Koningin informeert GS inzake zijn bestuurlijke rapportage, op grond van artikel 10 van de Wet rampen en zware ongevallen, aan de minister van BZK over de stand van zaken met betrekking tot de uitvoering van het regionaal beheersplan van de regio's Twente en IJssel-Vecht, alsook over de eigen activiteiten van de provincie op het gebied van de rampenbestrijding. Beide regio's maken grote vorderingen inzake de vorming van de beoogde veiligheidsregio, waarbij de kwaliteit van de rampenbestrijding en het realiseren van een professioneel georganiseerde veiligheidsregio centraal staat.

Onderwerp: Wijzigingen op de Bestuursovereenkomst ILG Kenmerk: 2008/0132799

De provincie heeft de afspraken over het Investeringsbudget Landelijk Gebied met het Rijk vastgelegd in de Bestuursovereenkomst 2007-2013. Jaarlijks kan deze overeenkomst worden aangepast. LNV heeft 17 voorstellen tot wijziging van de bestuursovereenkomst aan Gedeputeerde Staten voorgelegd. Gedeputeerde Staten stemmen in met de voorstellen van LNV onder voorbehoud van enkele aanpassingen en verzoekt om een aangepaste overeenkomst toe te sturen voor definitieve ondertekening.

Onderwerp: Netwerkanalyse Vaarwegen Overijssel en Binnenhavens Oost-Nederland en kwaliteitsnet goederenvervoer Oost-Nederland Kenmerk: 2008/0143703

ï'· Gedeputeerde Staten hebben de netwerkanalyses Vaarwegen Overijssel en het deelrapport Overijsselse deel) van de Binnenhavens Oost-Nederland vastgesteld en nemen kennis van de rapportage Kwaliteitsnet Goederenvervoer Oost-Nederland. In de netwerkanalyse Vaarwegen wordt een streefbeeld van een vaarwegennet in 2020 geschetst. In de netwerkanalyse Binnenhavens wordt een streefbeeld van een netwerk van binnenhavens in 2020 geschetst. De streefbeelden geven inzicht in mogelijk te verwachten knelpunten in de toekomst. De netwerkanalyses geven aan welke maatregelen genomen moeten worden om de streefbeelden te realiseren. Het kwaliteitsnet goederenvervoer Oost-Nederland geeft een beeld van een net van wegen, waterwegen en rail waarop een goede doorstroming voor het goederenvervoer wordt gefaciliteerd. Het kwaliteitsnet wordt nog voor Overijssel verder uitgewerkt.

Onderwerp: Uitwerking Nieuwe Bezems: onderdeel Pleegzorg. Kenmerk: 2008/014160

Bij de behandeling van het Beleidsprogramma Nieuwe Bezems in 2007 over het nieuwe jeugdbeleid in Overijssel voor de komende jaren hebben Provinciale Staten de motie Nijhof over de pleegzorg aangenomen. De strekking van de motie was om met de instellingen in de pleegzorg te komen tot een inventarisatie van knelpunten die al dan niet belemmerend werken om pleegouder te zijn of te worden en deze knelpunten aan te pakken. GS hebben het onderdeel pleegzorg uitgewerkt. Deze uitwerking gaat in op de kerngetallen over de pleegzorg (zoals de wachtlijst voor pleegzorg), de visie van GS op pleegzorg en de concrete acties die de komende tijd zullen worden uitgevoerd. De acties moeten ertoe leiden dat de wachtlijsten (langer dan 9 weken) voor pleegzorg zullen zijn verdwenen. Daarnaast zullen ook acties worden ondernomen die leiden tot een betere facilitering en ondersteuning van pleegouders zoals de instelling op korte termijn van een speciaal Fonds waarop pleegouders een beroep kunnen doen in geval van onvoorziene kosten.



Provincie Overijssel