Gemeente Delfzijl

Schoon en gezond water in Noord-Nederland

8-10-2008 - Het college stelt de gemeenteraad voor in te stemmen met de beslisnota `Schoon en gezond water in Noord-Nederland'. In deze nota wordt omschreven hoe de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW) wordt geïmplementeerd. De KRW moet ervoor zorgen dat de kwaliteit van het oppervlakte- en grondwater in 2015 verbeterd is.

In de beslisnota staan de hoofdlijnen van doelen, maatregelen en kosten van de KRW die de basis vormen voor de op te stellen waterhuishoudings- en waterbeheerplannen van gemeenten, waterschappen, provincies en rijk.

De gemeente is verantwoordelijk voor het onderhoud van watergangen en riolering in het stedelijke gebied. Het watersysteem moet goed werken om wateroverlast en verontreiniging van het oppervlaktewater te voorkomen. Bij rioolrenovatie wordt het schone regenwater apart afgevoerd, waardoor het riool minder snel overloopt.

Om ervoor te zorgen dat de gemeente in 2015 voldoet aan KRW-eisen, is een inventarisatie gemaakt van de maatregelen die getroffen moeten worden. Hieruit blijkt dat de gemeente de afgelopen jaren goed bezig is geweest, maar dat er in overleg met de waterschappen nog een aantal projecten voor waterafvoer uitgewerkt moeten worden. Dit geldt met name voor de gebieden Farmsum, het boezemgebied de Drie Delfzijlen en de dorpen ten noorden van Delfzijl.

Om het werk wat uitgevoerd moet worden in het kader van KRW te financieren, wordt het rioolrecht verhoogd met 2,20 euro.