Flexplek voor braakliggend terrein wint Nicis ontwerpwedstrijd

08/10/2008 16:00

Nicis Institute

Een flexplek die te gebruiken is bij tijdelijk braakliggende veldjes, uit te breiden tot bijvoorbeeld tijdelijk hang- en ontmoetingsplekken en ook als tijdelijke plekken bij evenementen. Een prima idee volgens de jury van de Nicis ontwerpwedstrijd, onder voorzitterschap van Guus Broesterhuizen van het Octrooicentrum Nederland. Het ontwerp Flex van Marlou de Jong uit Rotterdam kreeg vanmiddag dan ook in de Ridderzaal in Den Haag de hoofdprijs van de Nicis ontwerpwedstrijd, een geldbedrag van 2500 euro, toegekend.

Ir Marlou de Jong, afgestudeerd aan de TU Delft in de richting Industrieel Ontwerpen, bedacht het winnende ontwerp in het kader van haar afstudeeropdracht. Op dit moment is zij werkzaam bij het bureau Binnenbuiten, een ontwerpbureau dat vormgeeft aan woon-, werk- en leeromgevingen, zowel interieurs als exterieurs.

Marlou de Jong beschrijft haar ontwerp als volgt. "Flex is een multifunctioneel product, te gebruiken op braakliggende terreinen. Door een simpele aanpassing kan het product op meerdere manieren gebruikt worden. Zo kan een Flex dienen als glijbaan, klimrek, tribune, expositiewand, zandbak of als podium. Door meerdere Flexxen bij elkaar te zetten wordt er een mobiele ontmoetingsplek gevormd. Een plek waar bewoners kunnen kletsen, spelen of hun kwaliteiten kunnen exposeren. Daarnaast is het een plek waar zij geïnformeerd kunnen worden over bijvoorbeeld de toekomstige werkzaamheden."

"Door de Flexxen op een bepaalde manier bij elkaar te zetten kan er meer nadruk gelegd worden op bijvoorbeeld een podium met tribune of een speeltuin. Het ontwerp van de Flex is opvallend, vrolijk en vriendelijk. De monoliete vorm heeft afgeronde kindvriendelijke randen en hoeken en wordt uitgevoerd in felle kleuren. Het opvallende ontwerp geeft tegelijk een positieve uitstraling aan de wijk."

Een praktische uitvinding die in de stad gebruikt kan worden, dat was de uitdaging die Nicis Institute, het Maatschappelijk Topinstituut voor de steden, professionele ontwerpers, maar ook handige uitvinders voorlegde. Er kwamen twintig inzendingen binnen. De hoofdprijs werd uitgereikt tijdens de Nicis Stedentop in Den Haag.





http://www.nicis.nl