Provincie Zuid-Holland

provincie zuid holland

Vergadering Gedeputeerde Staten 7 oktober 2008

10 miljoen euro voor Zuid-Hollandse regio's in 2009

De negen Zuid-Hollandse RAS regio's (Regionale Agenda Samenleving) ontvangen een dezer dagen van de provincie een concept-bestuursovereenkomst waarin voorstellen staan om de komende vier jaar sociaal maatschappelijke vraagstukken aan te pakken. De plannen spitsen zich toe op preventief jeugdbeleid, cultuurparticipatie en ondersteuning sociale infrastructuur en het doel is te stimuleren dat mensen participeren in de Zuid-Hollandse samenleving. De provincie investeert jaarlijks in totaal 10 miljoen euro in de RAS-regio's om de plannen uit te voeren.

Een van de speerpunten is een goede aansluiting tussen lokaal preventief jeugdbeleid en provinciale jeugdzorg. Door in een vroegtijdig stadium problemen te signaleren en kinderen te helpen wordt voorkomen dat specialistische jeugdzorg nodig is. Kinderen worden zo eerder geholpen en tegelijkertijd wordt de groeiende vraag naar jeugdzorg geremd. Dit draagt bij aan vermindering van de wachtlijsten in de jeugdzorg. Een tweede speerpunt is cultuurparticipatie. Beoogd wordt alle inwoners in staat te stellen actief met kunst en cultuur in aanraking te komen. De inhoud van de concept bestuursovereenkomsten vloeit voort uit eerdere besluiten van de provincie over Provincie Nieuwe Stijl (PNS) en Maatschappelijke Participatie.

Dwarshuis en Franssen met Zuid-Hollands bedrijfsleven naar China Gedeputeerde Lenie Dwarshuis en Commissaris van de Koningin Jan Franssen gaan van 11 tot en met 18 oktober op handelsmissie naar de Chinese provincie Hebei. Met de GS-leden reizen 30 vertegenwoordigers van Nederlandse bedrijven, onderzoeksinstellingen en het onderwijs mee. Thema van de missie is: 'Energy, Emissions and Environment Technology in Hebei'. Het bezoek aan Hebei, in het noorden van China, past in het zogeheten Co Development Programma dat de provincies Zuid-Holland en Hebei hebben opgezet. In 2007 tekenden beide provincies een vriendschapsverdrag en een Memorandum of Strenghtening Cooperation 2007-2010.

Gedeputeerde Dwarshuis en Commissaris Franssen spreken in Hebei met vertegenwoordigers van de provinciale overheid en ze bezoeken bedrijven, havens en universiteiten. Bij die gelegenheden gaan zij in op de specifieke kennis en technologie die in het Zuid-Hollands bedrijfsleven aanwezig is, vooral op het gebied van kustontwikkeling, emissies en klimaat. Ook introduceren zij de Zuid-Hollandse bedrijven, die vervolgens in zogenoemde 'matchmaking' sessies met (potentiële) Chinese partners in contact komen.

Spoortracé niet mee in milieueffectrapportage RijnlandRoute Veel technische risico's en hoge kosten, dat is in grote lijnen de uitkomst van de quick scan die is uitgevoerd naar het Spoortracé, één van de alternatieven voor de RijnlandRoute. Op grond van dit onderzoek blijkt het Spoortracé onvoldoende aantrekkelijk om op te nemen in de milieueffectrapportage (m.e.r.) voor de RijnlandRoute, is het oordeel van Gedeputeerde Staten.

Uit het onderzoek kwam naar voren dat het Spoortracé mogelijk relatief gunstig scoort in termen van reistijden. Maar aangezien de kosten van het Spoortracé ruim twee keer hoger uitvallen dan de kosten van (de verdiepte liggingsvarianten van) het N11 west tracé is dit onvoldoende argumentatie om het tracé wel mee te nemen. De investeringskosten voor het Spoortracé bedragen namelijk 747 miljoen euro tegenover 325 miljoen euro voor bovengenoemde N11west tracévariant. De kosten voor het tracé zijn zelfs hoger dan het eerder afgevallen Korte Vliet tracé. Ook de technische risico's, zoals het boren onder een spoor, zijn te hoog en daardoor medebepalend voor het niet meenemen van dit tracé in de m.e.r.

Lees meer hierover in het persbericht.

N 207 Zuidwestelijke Randweg Gouda: fietsverbinding en inpassingsplan In de vergadering van de Statencommissie Mobiliteit, Kennis en Economie op 17 september 2008 is in het kader van het project N 207 Zuidwestelijke Randweg Gouda gesproken over de ontwikkeling en realisatie van een recreatieve fietstunnel annex ecologische verbinding onder de nieuwe N 207 ter hoogte van de Stolwijkervaart bij de aansluiting aan de Schoonhovenseweg. Gedeputeerde Staten hebben besloten akkoord te gaan met dit voorstel om een fietsverbinding als optie in de N 207 Zuidwestelijke Randweg op te nemen. De fietsverbinding gaat onderdeel uitmaken van afspraken die de provincie maakt met de gemeente Gouda in het kader van het project Stadstuinen. Alleen als het in de planning van de aanleg van de Zuidwestelijke Randweg past en de kosten zijn gedekt, dan wordt de voorbereiding en realisatie van de fietsverbinding ook in dit project meegenomen. Zo niet, dan wordt de fietsverbinding later gerealiseerd. De geschatte kosten van 2 miljoen euro worden in het kader van de ruimte voor overprogrammering in het programma Fiets van het MPI opgenomen.

Gedeputeerde Staten hebben de gemeente Ouderkerk middels een brief laten weten dat zij voor de N 207 Zuidwestelijke Randweg Gouda een inpassingsplan gaan opstellen. Onder de nieuwe Wet Ruimtelijke Ordening, die op 1 juli van dit jaar in werking is getreden, heeft de provincie de mogelijkheid een inpassingsplan te maken voor het gebied dat nodig is voor het tracé van de Zuidwestelijke Randweg. Het inpassingsplan is een provinciaal bestemmingsplan.

Verdubbeling subsidie voor opvang winterganzen
Gedeputeerde Staten hebben het subsidieplafond voor winterganzen verhoogd van 10.3 miljoen euro naar 20.5 miljoen euro. Agrariërs kunnen in aangewezen foerageergebieden voor winterganzen subsidie aanvragen in ruil voor het met rust laten van de ganzen. Het oude subsidieplafond was ontoereikend om met alle aanvragers een beheerspakket af te sluiten. In mei hebben Provinciale Staten daarom een motie ingediend waarin GS werd verzocht maatregelen te nemen om tochalle aanvragen te kunnen honoreren. Er zijn inmiddels subsidies aangevraagd voor 4238 hectare. Met het huidige nieuwe subsidieplafond kunnen de aanvragen worden toegekend tot een maximum van 808 euro per hectare.De dekking voor het bedrag komt uit het Investeringsbudget Landelijk Gebied.

Vijf miljoen euro voor ecologische verbindingszone De provincie draagt 5 miljoen euro bij aan een ecologische verbindingszone onder de A12 bij de Enkele Wiericke bij Bodegraven. Voor deze faunapassage waren drie varianten in beeld. Een trektunnel van 8 meter breed, een dubbele trektunnel van 16 meter breed en een ecobrug van 30 meter breed. Na de nodige afwegingen over nut en noodzaak en over de financiële consequenties, is gekozen voor de eerste optie. Rijkswaterstaat zal, in het kader van de verbreding van de A12, de ecoverbinding aanleggen.

Positieve milieueffecten Buytenland
GS hebben ingestemd met het Milieueffectrapport (MER) Landschapspark Buytenland als bouwsteen voor het bestemmingsplan en dit toegezonden aan het college van Albrandswaard. In het MER zijn negen alternatieven onderzocht voor de ontwikkeling van 600 hectare natuur en recreatie op Midden-IJsselmonde. Voor alle alternatieven geldt dat de milieueffecten voor de ontwikkeling van het gebied in meer of mindere mate positief uitpakken. Extra natuur en recreatie zijn nodig om de leefbaarheid in de regio Rotterdam te vergroten. Dat is een van de doelstellingen van het Project Mainportontwikkeling Rotterdam (PMR). Ook de aanleg van Maasvlakte 2 maakt deel uit van PMR.

Voor de uitvoering van Landschapspark Buytenland is een herziening van het bestemmingsplan van de gemeente Albrandswaard nodig. De provincie is hierbij initiatiefnemer, de gemeente is bevoegd gezag. In het MER spreekt de provincie haar voorkeur uit voor een bepaalde ontwikkeling van het gebied (voorkeursalternatief). Deze voorkeur van de provincie past binnen de kaders van de Planologische KernBeslissing van het Rijk. GS hebben het college van Albrandswaard verzocht om het MER aan de raad aan te bieden met het voorstel het MER aanvaardbaar te verklaren en dan het MER, samen met het voorontwerp bestemmingsplan, ter inzage te leggen en in procedure te brengen.

Subsidies
De Stichting Mills&Minds te Delft ontvangt een subsidie van 40.280 euro voor activiteiten om het (zakelijk) toerisme naar Zuid-Holland te vergroten.



Provincie Zuid-Holland