Arnhem en Sluis Groenste stad en dorp van Nederland

08/10/2008 17:12

All Round Communications

Arnhem en Sluis hebben Goud gewonnen in de nationale groencompetitie Entente Florale 2008. Een jaar lang mogen zij zich de groenste stad en dorp van Nederland noemen. De Gelderse hoofdstad Arnhem won in de categorie 'steden' en het Zeeuwse dorp Sluis werd tot winnaar uitgeroepen in de categorie 'dorpen en kleine steden'. De twee winnende gemeenten vertegenwoordigen Nederland volgend jaar in de internationale Entente Florale, waaraan door 12 Europese landen wordt deelgenomen. Tijdens de prijsuitreiking op 8 oktober in het Theater Markant in Uden ontvingen de winnaars hun prijs uit handen van Mr. G.B. Raaphorst, directeur Natuur van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, die Minister Verburg verving. De minister moest op het zelfde moment onverwacht bij een debat in de Tweede Kamer aanwezig zijn.

Bij de prijsuitreiking werd een samenvatting van de motivatie voor het toekennen van het Goud gegeven. Arnhem is een stad met vele gezichten: Bekenstad en parkenstad met als opvallende accenten ook De Hoge Veluwe en het rivierenlandschap. Een stad met veel cultuur- en natuurgroen, waar sportief of louter visueel kan worden genoten van de vele groene mogelijkheden. Een gemeente waar bewonersparticipatie hoog in het vaandel staat, aldus de jury.

De gemeente Sluis is zich er terdege van bewust dat groen een wezenlijk onderdeel vormt van de aantrekkelijkheid van dit Zeeuwse dorp. De bloemaankledingen in het centrum zijn een absolute topper. In het buitengebied is de inzet om de kwaliteit van natuur en landschap verder te ontwikkelen groot en succesvol.

Zilver en Brons

Bij de steden veroverde Boxtel het Zilver. Voor het eerst eindigden twee steden gelijk en werd er twee maal Brons toegekend en wel aan Hilversum en Lelystad. In de categorie 'dorpen en kleine steden' ging het Zilver naar Sevenum en het Brons naar Bolsward.

In zijn toespraak stelde de heer Raaphorst namens de minister dat nog steeds meer dan de helft van de 31 grootste steden in Nederland een tekort aan groen heeft. "En dat terwijl groen onmisbaar is voor een werkelijk leefbare stad en dorp. Ik vind het uitermate belangrijk dat iedere inwoner van Nederland 'groen om de hoek' heeft. Iedere Nederlander zou binnen 10 minuten fietsen in het groen moeten staan. Of dat nu een plantsoen, groene speeltuin, stadspark of een natuurgebied is. Groen zorgt bijvoorbeeld voor een aantrekkelijk vestigingsklimaat en is nodig voor recreatie en toerisme. De gemeente Uden heeft dat goed begrepen. Gefeliciteerd Uden, met het predicaat 'Groenste stad van Europa'! En ook de negen gemeenten die dit jaar meedingen naar de hoofdprijs, hebben die boodschap in hun oren geknoopt. Nu de rest nog. Dus 'kom op', gemeenten van Nederland, want 'groen, dat moet je gewoon doen!' ". Uden was dit jaar gastheer voor de nationale prijsuitreiking van Entente Florale.

Bijzondere prestaties

Voor bijzondere prestaties zijn er op onderdelen extra certificaten te behalen zoals het Certificaat Bijzondere Waardering en de Eervolle Vermelding. Zo werd Bolsward een Certificaat van Bijzondere Waardering toegekend voor het aspect participatie. Dit vanwege de grote betrokkenheid van de bevolking bij de plannen en de realisatie daarvan. Hilversum ontving een Certificaat van Bijzondere Waardering voor het vakmatig en goed verzorgd cultuurlijk beheer in de stad. Een Certificaat van Bijzondere Waardering was er ook voor Lelystad en wel in het kader van het Thema van Entente Florale 2008, "Bewegen in het groen". Dit voor de aanwezigheid van een groot aantal objecten voor spel en beweging en voor het veelzijdig en innoverend beleid dat waarborgen schept voor een intensief recreatief gebruik van de openbare ruimte.

Sevenum kreeg een Certificaat van Bijzondere Waardering voor het aspect sortiment. Dit ondermeer vanwege het gebruik van vele kleurrijke vaste planten. Het Certificaat van Bijzondere waardering voor het aspect natuur en milieu was voor Boxtel vanwege de ambitie en daadkracht waarmee zij invulling geven aan het bevorderen van een duurzame gemeenschap.

De gemeente Teylingen, met haar kern Sassenheim kreeg een Eervolle Vermelding voor het aspect participatie. Dit certificaat werd toegekend vanwege de inzet en de betrokkenheid van de bewoners bij onder andere het in stand houden van park Rusthoff. En Veendam ontving het Certificaat Stimulering voor het aspect natuur. Dit, aldus de Jury, vanwege de aanwezige potentie tot verbetering van het natuurbeheer en het duurzaam uitbouwen van de kwaliteit van het groen en water.

Doelstelling

De stichting Entente Florale Nederland stelt zich tot doel om met de nationale groencompetitie voor steden en dorpen het grote belang van kwaliteitsgroen onder de aandacht te brengen van overheden, bedrijfsleven en burgers. Het motto daarbij is "de Groene Stad" waarbij de achterliggende gedachte is dat groen geen geld kost, maar juist oplevert in economische en maatschappelijke zin. Het thema voor 2008 is "Bewegen in het groen". Hiermee wil Entente Florale het belang voor de gezondheid onderstrepen van het bewegen en spelen in een groene omgeving.

De jury, onder auspiciën van de gerenommeerde VKC, is samengesteld uit onafhankelijke deskundigen op het gebied van landschapsarchitectuur, groenvoorziening en natuur en ecologie. De visie, het beleid en de uitvoering daarvan in de praktijk worden door de jury beoordeeld op basis van een groot aantal criteria. Naast het groen binnen stad of dorp heeft ook natuurbeheer daarin een belangrijke plaats.

BIJLAGE:

Samenvatting van de juryrapporten van de winnaars

De jury verstrekte de volgende samenvattingen van de juryrapporten over Arnhem en Sluis:

Arnhem

Arnhem is een stad met vele gezichten: Bekenstad en Parkenstad, De Hoge Veluwe of het rivierenlandschap, cultuur- of natuurgroen, met sportief of louter visueel genieten van de vele groene mogelijkheden. Met recht mag worden gezegd, dat Arnhem Het Groene Thuisgevoel heeft bereikt. Niet alleen door het koesteren van de van oudsher al aanwezige natuurlijke rijkdom, maar ook doordat het historische besef van het belang van groen nog steeds wordt omarmd en versterkt met in nieuwbouwwijken en bij het omvormen van gedateerde wijken uit de jaren '60 en '70 wordt veel aandacht geschonken aan de natuurlijke en landschappelijke potenties. Daarnaast mag het succes van de bewonersparticipatie zeker niet onvermeld blijven. De samenhang van de milieuaspecten is duidelijk onderdeel van de totale visie en leidt tot een integrale uitvoering vanaf het stimuleren van het fietsgebruik met 'snelle' fietspaden tot maatregelen voor reductie van fijnstof en stikstof, afkoppelen van regenwater en toepassing van de Natuurkalender.

De jury heeft tijdens haar rondtocht kunnen proeven van de individuele sferen van diverse parken, de historische singelstructuur, de ruime opzet van laanstructuren en het vele natuurgroen. Ook de betrokkenheid van de inwoners met hun stad, variërend van meedenken in het beheer van cultuur- en natuurgroen tot monitoring en kunst, maakt duidelijk dat ook hier een breed scala van mogelijkheden wordt gestimuleerd.

Sluis

Toerisme is de economische kurk waarop Sluis drijft. De gemeente is zich er terdege van bewust dat groen een wezenlijk onderdeel vormt van de aantrekkelijkheid van Sluis voor recreanten en toeristen, zowel in de kernen als daarbuiten. De bloemaankledingen in het centrum van Sluis zijn in dit opzicht een absolute topper. Maar ook in het buitengebied is de inzet om de kwaliteit van natuur en landschap verder te ontwikkelen groot en succesvol. Cultuurhistorie vormt daarin het leidende beginsel. De betrokkenheid van de bewoners en bedrijfsleven bij het ontwikkelen en uitvoeren van het beleid is over de hele linie groot.





http://www.ententeflorale.nl