Ontslag is voor ID'ers Impuls het meest sociale scenario

08/10/2008 18:32

Impuls

Het ontslag van 74 ID-medewerkers bij Impuls, een organisatie voor welzijn en kinderopvang, is het uiterste middel om deze groep uitzicht te laten houden op werk. Vakbond ABVAKABO suggereerde gisteren dat Impuls deze mensen 'aan de kant zet'. Voor Impuls is het ontslag van de medewerkers een moeilijke beslissing. Impuls is het dan ook niet eens met de suggestie dat dit een lichtvaardig besluit is geweest. Het ontslag zorgt er juist voor dat de groep perspectief houdt op regulier werk. Ook op langere termijn.

De gemeente Amsterdam heeft na het afschaffen van de landelijke regeling van ID-banen (vroeger Melkertbanen), de loonkostensubsidie overgenomen. Dat houdt in dat de gemeente een groot deel van de loonkosten voor de 74 ID'ers bij Impuls betaalt. Impuls biedt deze mensen een baan, begeleiding, training en opleiding. De afgelopen jaren heeft Impuls hierdoor ruim 400 Amsterdammers succesvol voorbereid op regulier werk.

De gemeente Amsterdam wil de ID-regeling nu afbouwen, maar wel zonder dat deze mensen in de WW belanden. Daarbij heeft de gemeente gezorgd voor een goed vangnet door onder meer werk en inkomen van de ID'ers te garanderen. Het afbouwen van de subsidie betekent voor Impuls een extra loonkostenstijging van 185.000 euro per jaar die uiteindelijk oploopt naar een structurele stijging van 1,8 miljoen euro per jaar. Impuls is een non-profitorganisatie die uitsluitend kostendekkend werkt en kan deze extra kosten dan ook niet opbrengen.

Impuls heeft dan ook besloten om haar ID'ers uit te laten stromen naar de gemeente. Juist om te voorkomen dat deze medewerkers over enige tijd alsnog op straat belanden en zonder verdere begeleiding in een uitkering terecht komen. Bij de gemeente zullen de ID'ers werk krijgen en extra begeleiding om hun kansen op de arbeidsmarkt te verbeteren. De uitvoeringsinstantie van de gemeente (Pantar) heeft hiervoor de expertise en de capaciteit.

Voor de 74 ID'ers bij Impuls is het bijzonder onzeker of zij in hun huidige werk nog een beter perspectief op regulier werk kunnen krijgen. Impuls biedt de ID'ers op dit moment begeleiding en training en ziet -zeker nu de financiën verder worden beperkt- niet voldoende mogelijkheden om deze mensen zich afdoende verder te laten ontwikkelen.

Het ontslag van de ID'ers is een erg moelijke, treurige beslissing, maar zeker de meest sociale binnen de huidige mogelijkheden.





http://www.impuls.nl

http://www.impuls.nl