Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
8 oktober 2008

GMF blij met IJsselsprong-standpunt van staatssecretaris Huizinga

Het rijk vindt de IJsselsprong-plannen niet veilig genoeg. Maar volgens de initiatiefnemers wordt een nieuw plan duurder en is niet bekend wie dat zal betalen. Daarom stelt de Gelderse Milieufederatie voor om pas op de plaats te maken. Ze roept de gemeenten en provincie op om werkelijk prioriteit te geven aan ruimte voor de rivier. Verleg de dijken, want dat moet hoe dan ook. En bezin je in de tussentijd op de andere plannen waarover bij velen twijfel en weerstand is.

Het rijk wil een veilige afvoer van extreem hoogwater op de IJssel garanderen door twee dijken terug te leggen bij Zutphen, en die op de lange termijn (2050) aan te vullen met een bypass. De bypass is een verbreding van de flessenhals in de IJssel bij Zutphen ter hoogte van een voormalige meander in tijden van hoogwater. De gemeenten Zutphen, Voorst en Brummen willen tegelijk ook drieduizend nieuwe woningen bouwen aan de IJssel tegenover Zutphen. Ze willen daarvoor de bypass vervangen door een uiterwaardvergraving en ze willen één dijkverlegging uitstellen. Voor dat laatste blijkt de staatssecretaris Huizinga (Verkeer en Waterstaat) in juli al een stokje te hebben gestoken, omdat de veiligheid ten tijde van hoog water in het geding is.

Kies niet te overhaast
De initiatiefnemers van de IJsselsprong gaan nu hun plannen aanpassen. De GMF stelt voor om niet alsnog overhaast te kiezen voor een verbrede geul en grootschalige woningbouw tegenover Zutphen. Al in haar Zienswijze van april jl stelde de federatie dat het verleggen van dijken onafwendbaar is en uitgevoerd moet worden. Daarmee wordt voldaan aan de korte termijn opgave en winnen we twintig of dertig jaar de tijd om overige maatregelen en bouwplannen beter te funderen. Volgens de GMF is een grootschalige woningbouwlocatie in de IJsselsprong niet noodzakelijk. En zeker mag de ruimte voor een binnendijkse bypass nog niet weggegeven worden vanwege de onzekerheden over de toekomstige rivierafvoer. Met het verleggen van dijken in het verschiet, is er straks alle tijd om wel of niet voor woningen, voor een bypass of voor een verbrede rivier te kiezen.