Dpdk stelt source code Flash Actionscript 3 open source beschikbaar


DORDRECHT, 20081008 -- Online bureau dpdk in Dordrecht heeft besloten om de eigen source code van Flash Actionscript 3 openbaar te maken. Het publiekelijk beschikbaar stellen van de toolkit maakt het andere gebruikers mogelijk om van dezelfde toepassingen gebruik te maken. "We hebben deze stap gezet om meer transparantie in de markt te bewerkstelligen", legt commercieel directeur Pim van Helten uit.

Dpdk, voluit De Pannekoek en De Kale, naar de bijnamen van de oprichters, is succesvol actief in de ontwikkeling van games, online concepten en online campagnes in opdracht van A-merken. Recent haalde het bureau de pers met de ontwikkeling van 'Wilders The Game'. De openbaarmaking van de eigen source code voor Flash Actionscript 3 is een ongebruikelijke, maar wel logische stap aldus dpdk. "Je ziet dat veel bureaus hun eigen ontwikkelde code angstvallig voor zichzelf houden, met name op het niveau van libraries en frameworks. Veel van hun ontwikkelaars zijn echter actief in communities en delen specifieke kennis met elkaar. Waarom zou je als bureau het niveau van de gehele branche niet een stapje hoger kunnen brengen door een deel van je eigen knowhow online te zetten", zegt architect Rolf ("de Kale") Vreijdenberger.

Het gaat niet om het houden van 'uitverkoop' van de eigen vaardigheden. Er is veel open source code te vinden op het web, maar opvallend weinig van online bureaus. We zouden dat graag anders zien. Wij vinden dat die kennis vooral in de hoofden van onze mensen zit en niet in de toolkits die we openbaar maken."

Het bureau benadrukt dat het gaat om een substantieel deel van de knowhow, die direct te gebruiken is: multi-user gerelateerde code voor de flash media server, flash remoting code voor communicatie met services, de collecties library met lists en trees, statistieken tracking en het werken met domein objecten.

De bron code van dpdk is samen met artikelen en documentatie terug te vinden op een speciaal hiervoor gemaakte minisite: www.dpdk.nl/opensource. Deze website werd vorige week gelijktijdig gelanceerd met en op de nieuwe website van de Nederlandse Adobe User Group, de gebruikers community van Adobe producten zoals Flash.





dpdk