Gemeente Alkmaar


Actueel top

Van start met Wandelroutenetwerk Alkmaar, Bergen en Heiloo

Persbericht Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord

In navolging van het succesvolle fietsroutenetwerk dat bijna heel Noord-Holland dekt, is het tijd om ook het wandelen aantrekkelijker én eenvoudiger te maken. Gemeente Bergen heeft bijna twee jaar geleden het initiatief genomen voor de realisatie van een wandelroutenetwerk in de regio om het duingebied te verbinden met de achterliggende polders en gemeenten. Deelnemende partners zijn de gemeenten Bergen, Alkmaar en Heiloo, het Hoogheemraadschap, Natuurmonumenten, PWN, Staatsbosbeheer en Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord. Zij dragen gezamenlijk Euro 130.000,= bij. Provincie Noord-Holland heeft nu toegezegd de andere helft van de kosten van het wandelroutenetwerk bij te dragen uit het Investeringsbudget Landelijk Gebied (ILG). Daarmee is de financiering rond.

Rode lijn

De werkgroep `Wandelroutenetwerk' heeft de samenwerkende bureau's Lopende Zaken en Routewerk gevraagd het voorwerk te doen en een plan te maken ter ondersteuning van de subsidie aanvraag. Met het wandelroutenetwerk wordt een systeem ontwikkeld waarmee korte rondjes aan elkaar `geknoopt' worden met knooppunten. Bij elk knooppunt kan men een keuze maken voor de te volgen route. Op verschillende strategische knooppunten zal een overzichtspaneel komen te staan waar men zijn of haar route kan uitstippelen.
Aangesloten wordt op onder meer Park & Ride voorzieningen.

Voordeel van het wandelroutenetwerk is dat er extra wandelmogelijkheden worden gecreëerd in het Land achter de Duinen; de regio tussen Bergen, Alkmaar en Heiloo. Om een fijnmazig routenetwerk te maken worden nieuw wandelpaden aangelegd en oude `vervallen' routes in ere hersteld. Goed nieuws voor de wandelaar, maar ook voor de deelnemende partijen en ondernemers in het gebied. Door dit gebied met wandelroutes te ontsluiten en met de routes in de duinen te verbinden wordt het aantrekkelijker voor dagjesmensen en toeristen. De werkgroep hoopt dat andere regio's dit initiatief zullen volgen. Volgens planning zal in de zomer van 2010 het routenetwerk operationeel zijn.

9 oktober 2008