Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Zoetermeer, 9 oktober 2008

Gezondheidscentrum weigert kunst 13-jarige

Het gezondheidscentrum De Watertoren in Zoetermeer weigert een schilderij te exposeren van een 13-jarige kunstenaar in spe. Het werk met de titel 'Verborgen schoonheid' is een beeld van vrouw zonder gezicht, gehuld in een lang gewaad. Een van de zorgaanbieders in het centrum vindt het schilderij niet mooi. Het zou de bezoekers angst aanjagen, stelt men.

Het is de eerste keer in Nederland dat het werk van een jonge schilder wordt geweigerd voor expositie in een publieke ruimte. Het schilderij zou deel uitmaken van een expositie 'Gezonde Kunst II', in het gezondheidscentrum De Watertoren in de Zoetermeerse wijk Rokkeveen.

Een soortgelijk incident deed zich voor in mei 2008. Toen verplaatste de gemeente Huizen twee schilderijen van de kunstenares Ellen Vroegh naar een andere plek in het gemeentehuis, omdat een aantal medewerkers aanstoot had genomen aan de schaarsgeklede toestand waarin de vrouwen zijn afgebeeld. Het geweigerde schilderij in Zoetermeer toont daarentegen een zeer verhullende afbeelding van een vrouw.

Censuur

De 13-jarige Olaf, die tekent en schildert sinds z'n zevende, is verbijsterd over de weigering: "Ik heb er hard m'n best op gedaan en wil de mensen juist laten zien wat ik kan". Zijn lerares, beeldend kunstenaar Xandra Lapperre, vindt het besluit van de zorgaanbieder onbegrijpelijk. "Voor zo'n jonge kunstenaar in de dop is het exposeren heel belangrijk in de ontwikkeling van zijn talent. Eerdere werken van Olaf werden zonder probleem geëxposeerd in het Gezondheidscentrum. Ik vind het zorgelijk dat de persoonlijke smaak van een huurder in hetzelfde gebouw leidt tot censuur. Kennelijk heeft het schilderij van Olaf zoveel kracht dat het emotie oproept. Maar dat mag geen reden zijn het werk te verbergen voor het publiek".

Noot voor de redactie,