Technische Universiteit Delft

Delft, 30 juni 2008

Zijn energieneutrale woningen haalbaar bij renovatie?

TU Delft organiseert studiedag over de betekenis van passief bouwen bij renovatie van woningen.

Nederland staat voor de opgave het nationale energiegebruik omlaag te brengen. Gebouwen zorgen voor 35% van ons totale energiegebruik, waarvan de woningvoorraad de grootste bijdrage levert. Door renovatie volgens passief bouwen-principes kan enorm worden bespaard op energieverbruik. Voorbeeldprojecten tonen aan dat renovaties een factor 5 à 10 kunnen besparen op de energierekening. Levert deze benadering de gewenste energietransitie op?

Uit buitenlandse en inmiddels ook Nederlandse ervaringen blijkt dat het door middel van passief bouwen mogelijk is om gebouwen zodanig goed te isoleren en zoveel warmte terug te winnen dat er nauwelijks verwarming nodig is. U krijgt een overzicht van de technieken die beschikbaar zijn. Tevens komen de volgende vragen aan bod: Zullen de meerkosten opwegen tegen de energiekostenbesparing? Kunnen bewoners wel omgaan met moderne technieken en biedt renovatie volgens de passief bouwen standaard voldoende comfort en een gezond binnenklimaat? Is de toeleveringsindustrie in Nederland er al klaar voor? Zijn opdrachtgevers enthousiast voor een hoge energie-ambitie?

De studiedag brengt de kennis over passief bouwen uit Duitsland, Oostenrijk en België naar Nederland. Er wordt ingegaan op onderwerpen als de oorsprong en ontwikkeling van passief bouwen in Europa, welke technische innovaties nodig zijn voor passiefhuis-renovatie en de haalbaarheid hiervan in de bouw. Diverse energieconcepten bij renovatie worden besproken, evenals de ontwikkeling van de Toolkit Renovatie. Tevens worden randvoorwaarden voor het realiseren van energiezuinige woningen besproken: kwaliteitsbewaking, betrokkenheid van gebruikers en financiële haalbaarheid. Ook is er aandacht voor de rol van de gemeente en energiebedrijven bij energietransitie. U wordt op de hoogte gebracht van wat er op het gebied van energietransitie speelt, niet alleen in Nederland maar ook elders in de wereld. De volgende sprekers zijn aanwezig: Chris Zijdeveld (PassiefBouwen.nl), Erwin Mlecnik (Onderzoeksinstituut OTB en Passiefhuis Platform België); Chiel Boonstra (Trecodome); Frans de Haas (De Haas en Partners): Anke van Hal (Faculteit Bouwkunde, TU Delft); Derk Kalverkamp (JBR) en Hendrik Jan Bosch (Rotterdam Climate Initiative).

Praktische informatie
De studiedag vindt plaats op donderdag 9 oktober in de Brabanthallen 's-Hertogenbosch. De ontvangst is vanaf 10.30 uur en de dag wordt om 16.00 uur besloten met een borrel. De deelnamekosten bedragen E 245,- per persoon. Voor NETHUR-promovendi geldt een apart tarief, zij betalen E 100,-. De bijeenkomst is met name interessant voor iedereen die professioneel betrokken is bij de bouw en renovatie, bij woningbeheer, het toekennen van energielabels of het begeleiden van energiebesparingsprojecten. Maar ook andere geïnteresseerden zijn van harte uitgenodigd om deel te nemen aan de bijeenkomst. Voor meer informatie en een programmafolder kunt u zich wenden tot het secretariaat van het Onderzoeksinstituut OTB, tel. (015) 278 30 05, e-mail A.D.Dersjant@tudelft.nl. Ook kunt u de website van het Onderzoeksinstituut OTB bekijken (www.otb.tudelft.nl, voor de studiedag onder de rubriek onderwijs, cursussen en studiedagen). Hier kunt u zich ook aanmelden.

Noot aan de redactie/

Technische Universiteit Delft