Openbaar Ministerie


* >Verdachten GPD-affaire in oktober voor rechter

Verdachten GPD-affaire in oktober voor rechter

5 september 2008 - Arrondissementsparket Den Haag

De rechtszaak tegen vier personen die betrokken zijn bij de zogenaamde GPD-affaire vindt op vrijdag 10 oktober 2008 plaats. Het Openbaar Ministerie vervolgt de vier verdachten voor het medeplegen van computervredebreuk, het opzettelijk en wedderrechtelijk binnendringen in een beveiligd computersysteem en vervolgens het opslaan van uit dit systeem verkregen gegevens.

De zaak kwam aan het rollen toen de directeur van de Geassocieerde Persdiensten (GPD) in november 2007 aangifte deed van computervredebreuk. Dit nadat gebleken was dat derden toegang hadden gehad tot het interne computersysteem van de GPD, waar nog niet in kranten verschenen artikelen worden opgeslagen.

Uit onderzoek van de Rijksrecherche bleek dat twee medewerkers van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, tevens oud-medewerkers van de GPD, meerdere keren hebben ingelogd op de site van de GPD en daarbij gebruik maakten van een wachtwoord dat zij niet (meer) mochten gebruiken.

Ook een werknemer van de GPD wordt vervolgd. Hij heeft zijn inloggegevens verstrekt aan de eerdergenoemde twee medewerkers, toen die met hun eigen wachtwoorden geen toegang meer hadden. Tot slot wordt de direct leidinggevende van één van de medewerkers bij het ministerie vervolgd, omdat hij afgeweten moet hebben van het feit dat zijn medewerker illegaal inlogde op het GPD netwerk en niet ingreep.

Uit het onderzoek is gebleken dat minister Donner éénmaal een stuk in handen heeft gekregen dat door computervredebreuk was verkregen. Noch de minister, noch de persoon die het stuk aan de minister heeft gegeven, was hiervan op de hoogte. Uit het onderzoek is niets gebleken van enige wetenschap bij de minister, direct of indirect, van het feit dat zijn medewerkers inlogden bij de GPD.