Ingezonden persbericht


Nederland 2 brengt geschiedenis tot leven

Van prehistorie tot 21ste eeuw, geschiedenis is in het nieuwe televisieseizoen één van dé thema's op Nederland 2. Vanaf 24 september start de zender met nieuwe programma's als Verleden van Nederland, Nederland in 12 moorden, Gek van Geschiedenis, Wij zijn de Geschiedenis en Hollandse Wereldwonderen. Ook brengt Nederland 2 in het najaar nieuwe afleveringen van vertrouwde titels als Verre Verwanten, Andere Tijden en In Europa.

Nieuwe programma's
Het nieuwe programma Wij zijn de Geschiedenis (KRO) trapt op woensdag 24 september om 19.25 uur af. Hierin wordt gezocht naar nog nooit vertelde verhalen bij bekende en minder bekende nieuwsgebeurtenissen uit de recente Nederlandse geschiedenis. Vanaf woensdag 1 oktober om 16.10 uur staan in Hollandse Wereldwonderen (TELEAC) de Nederlandse Werelderfgoederen centraal en Nederland in 12 moorden (TELEAC) is de titel van een nieuwe tv-serie die met ingang van 12 oktober elke zondag om 19.15 uur wordt uitgezonden. In Nederland in 12 moorden wordt een verrassend beeld geschetst van de vaderlandse geschiedenis en volksaard aan de hand van moorden die in de loop der eeuwen door Nederlanders zijn gepleegd. Het programma Gek van Geschiedenis (NPS) geeft op maandag 6 oktober om 21.00 uur met onderwerpen als de Grote Geschiedenis Prijs en de Beste Geschiedenisleraar van 2008 het startschot voor de Week van de Geschiedenis. Deze week gaat bijna een week later, zaterdag 11 oktober, van start.

Het Verleden van Nederland
Van vrijdag 10 oktober tot zondag 7 december staat Nederland in het teken van de multimediale geschiedeniscampagne Verleden van Nederland. Het hart van de campagne wordt gevormd door de documentaireserie Verleden van Nederland (NPS, VPRO). Vanaf zondag 12 oktober om 20.15 uur reist Charles Groenhuijsen in acht afleveringen door onze vaderlandse geschiedenis.

Geschiedenis altijd bij 2
Van programma's als Verre Verwanten, Restauratie en Andere Tijden komen dit seizoen weer nieuwe afleveringen. Ook brengt Nederland 2 vanaf zondag 30 november om 21.10 uur het tweede seizoen van de succesvolle VPRO-serie In Europa. Deze nieuwe serie wordt een week eerder ingeleid met een samenvatting van het eerste seizoen.

---- -- ;;;

Marion van Dam

_________________________________

NPO Televisie Programmering
' +31 (0)35 6774633
7 +31 (0)35 6777412
marion.van.dam@omroep.nl
www.omroep.nl/npo

NPO
NPO-gebouw
Sumatralaan 45
Postbus 26444
1202 JJ Hilversum