Vrije Universiteit Amsterdam

Code en karakter


* Startdatum10-10-2008


* Einddatum10-10-2008


* Tijd9:30


* LocatieVrije Universiteit Amsterdam, Transitorium Van der Boechorststraat 1 1081 BT Amsterdam


* TitelCode en karakter: Beroepsethiek voor pedagogen en juristen


* PlaatsTransitorium


* Contactgegevens
Doret de Ruyter dj.de.ruyter@psy.vu.nl en Jos Kole jj.kole@psy.vu.nl
Faculteit der Psychologie en Pedagogiek,
Afdeling Onderwijskunde en Opvoedingsfilosofie & Amsterdams Centrum Kinderstudies (ACK)
Van der Boechorststraat 1
1081 BT Amsterdam


* OnderdeelFaculteit der Psychologie en Pedagogiek


* WetenschapsgebiedPsychologie, pedagogiek en onderwijs


* EvenementtypeCongres / Symposium

Deze en verwante vragen staan centraal tijdens een ééndaagse conferentie op de VU door een onderzoeksgroep die zich bezighoudt met beroepsethiek in het door NWO gesubsidieerde project The Good Professional, in samenwerking met het Amsterdams Centrum voor Kinderstudies (ACK) en de VU Law Academy (VULA).

Pedagogen - leerkrachten, gezinsvoogden, pedagogische hulpverleners - en juristen - rechters, advocaten, officiers van justitie, notarissen etc. - vormen twee heel verschillende maar ook vergelijkbare beroepsgroepen. De juristerij is een professie met oude papieren. Haar beroepsethiek is gecodificeerd in eigen tuchtrecht. Pedagogen zijn minder sterk georganiseerd en hun beroepsethiek is dikwijls minder expliciet. Uit onderzoek blijkt dat het vruchtbaar kan zijn om over de muren van de eigen professie te kijken hoe het er aan toegaat in de beroepsethiek van andere beroepsgroepen. Wat levert dergelijke `interprofessionele' kruisbestuiving tussen pedagogen en juristen van allerlei slag op? Deze dag biedt de mogelijkheid ervaringen uit te wisselen en inzichten over beroepsethiek aan te scherpen.

In de ochtend vinden drie plenaire lezingen plaats. Prof.dr. Monique Volman spreekt over De ideale leraar tussen bekwaamheidseisen en 'evidence' , prof.mr. Marc Loth over De goede jurist: over morele moed, onafhankelijkheid, en een riskante omgeving en Jos Kole over Bronnen en bouwstenen van beroepsethiek. 's Middags vinden twee ronden workshops plaats over de beroepsethiek van verschillende pedagogische en juridische beroepsgroepen en beroepsethiek in het algemeen.

Leiding workshops: drs. Joyce Aalberts (Voorzitter Commissie Kwaliteit & Opleiding van de NVO), mr. Lotje van de Puttelaar (waarnemend Deken Orde van Advocaten), mr.dr. Arie-Jan Kwak (rechtsfilosoof), mr.dr. Hendrik Kaptein (rechtsfilosoof, gespecialiseerd in beroepsethiek van juristen), prof.dr. Bert Musschenga (ethicus) over integriteit van professionals, prof.mr.dr. Anne Ruth Mackor (beroepsethiek), drs. Claire Verlinden (Algemene Onderwijsbond, project Professioneel statuut) en dr. Alies Struijs (Centrum voor Ethiek en Gezondheid, over beroepsethiek in de jeugdzorg).

Aanmelding en meer informatie: via conferentie-website, voor 25 september 2008