Technische Universiteit Delft

Membranen
door M&C

Promotie van dhr. A.R.D. Verliefde: "Rejection of organic micropollutants with high pressure membranes (NF/RO)"

10 oktober 2008 | 10:00 uur
plaats: Aula TU Delft

De heer A.R.D. Verliefde | Burgerlijk Scheikundig Ingenieur, België promotors | Prof.ir. J.C. van Dijk (CiTG) en prof.dr.ir. B. van der Bruggen (KU Leuven)

Promotie-onderzoek bewijst noodzaak van meervoudige barrières tegen geneesmiddelen en hormonen in drinkwaterzuivering

De aanwezigheid van allerlei kleine organische verontreinigingen, zoals resten van geneesmiddelen en hormonen, maar ook bestrijdingsmiddelen en industriële verontreinigingen, in de drinkwaterbronnen, baart de drinkwatersector grote zorgen. Hoewel niet alle verontreinigingen direct schadelijk zijn voor de volksgezondheid, is minder bekend over gezondheidsrisico's bij consumptie van drinkwater dat een cocktail van dergelijke verontreinigingen bevat. Om drinkwater te vrijwaren van dergelijke verontreinigingen is een geavanceerde zuivering noodzakelijk. In het promotie-onderzoek van ir. Arne Verliefde is onderzoek verricht naar de verwijdering van o.a. geneesmiddelen en hormonen door middel van nanofiltratie en reverse osmosis. Deze membraanfiltratietechnieken zijn momenteel de meest geavanceerde technieken voor het verwijderen van kleine organische verontreinigingen. Uit het promotieonderzoek blijkt dat zelfs reverse osmosis membranen (de membranen met de kleinste poriën) niet in staat zijn om alle verontreinigingen volledig te verwijderen. Combinatie van nanofiltratie/reverse osmosis met andere waterzuiveringstechnieken zoals bijvoorbeeld actieve koolfiltratie is dus noodzakelijk. Voor de Nederlandse drinkwaterzuivering is dit geen probleem, omdat in Nederland het principe van "meervoudige zuiveringsbarrières" gehanteerd wordt. In andere landen waar de zuivering minder geavanceerd is, kunnen geneesmiddelen en hormonen wel een directe bedreiging voor het drinkwater vormen. Naast geavanceerde zuivering dient de komende jaren veel aandacht uit te gaan naar een preventief beleid voor bestrijdingsmiddelen, geneesmiddelen en hormonen, zodat de drinkwaterbronnen in de toekomst beschermd worden tegen deze verontreinigingen.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.

Laatst gewijzigd: 25 september 2008