Universiteit Maastricht

Trefwoorden: bijziendheid, oogcorrecties

Promotie mw. drs. Nayyirih Grace Tahzib
in de faculty Health, Medicine and Life Sciences.
Promotor: prof.dr. F. Hendrikse; co-promotor: dr. R.M.M.A. Nuijts. Titel:"Visual outcome and patient satisfaction after corneal and Refractive surgery"

Vrijdag 10 oktober 2008, 12.00 uur

In dit proefschrift worden twee chirurgische ingrepen onderzocht die de sterkteafwijking van het oog corrigeren: de ooglaser behandelingen, die lage tot matige bijziendheid corrigeren en kunstlens implantatietechnieken, die matige tot hogere bijziendheid corrigeren. De patiënttevredenheid en de subjectieve kwaliteit van zien na de behandelingen was hoog. Statistische analyse wees uit dat ook de objectieve gezichtsscherpte hoog bleef.
Het proefschrift onderstreept verder het belang van uitgebreide voorlichting en van het standaardiseren van diverse onderzoeken bij het selecteren van geschikte kandidaten, zoals het meten van de pupilgrootte, optische storingen en het aantal levende cellen van het binnenste laagje van het hoornvlies.
Een van de conclusies van het onderzoek is, dat wanneer men strenge selectiecriteria hanteert, de meerderheid van de behandelde mensen zeer tevreden is over het resultaat van de ingreep.

De academische zittingen van de Universiteit Maastricht vinden plaats in de Aula, Minderbroedersberg 4-6.