Nieuwe tentoonstelling: Wildebeesten denderen door Naturalis

30/09/2008 11:49

Museum Naturalis

Leiden - Van 10 oktober 2008 tot en met 23 augustus 2009 denderen de 'Wildebeesten' door Naturalis. Deze gloednieuwe interactieve tentoonstelling neemt het hele gezin in volle vaart mee op de grote trek van de gnoe in Afrika. Vergezeld door tienduizenden zebra's en antilopen ondernemen meer dan 1 miljoen gnoes daar jaarlijks een gigantische reis. Hun tocht is niet zonder gevaar; onderweg worden ze belaagd door roofdieren als leeuwen, hyena's en cheeta's. Ga mee met de gnoes, vlucht voor de jagende leeuwen, trotseer krokodillen en bewonder dappere jonge gnoetjes. Schiet het beste plaatje van razendsnelle roofdieren en neem poep onder de loep als een echte onderzoeker. 'Wildebeesten' is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de BankGiro Loterij.

Filmmaker Hugo van Lawick maakte vele opnamen van de gnoetrek over de Serengetivlakte in Tanzania. Zijn schitterende beelden vullen de gehele achterwand van de zaal waardoor je je midden in de kudde waant. Je bepaalt zelf het 'ritme' van de Serengeti. Dit ritme wordt in de hele zaal voelbaar door filmbeelden en lichtveranderingen.Met een druk op de knop staat de complete zaal in 'lichterlaaie'. Zo regisseer jij wanneer de regens vallen, wanneer de vuren branden en wanneer de zon ondergaat en weer opkomt.

Een aantal dramatische gebeurtenissen illustreren het leven van de gnoe. De oversteek van de rivier de Mara bijvoorbeeld. Daar liggen hongerige krokodillen op de loer. Durf jij de oversteek te wagen? Of doe de gnoe-karaoke en versier een mooi vrouwtjesexemplaar in gnoe-stijl. Stap ook in de echte safari-landrover en maak op het juiste moment de perfecte natuurfoto.

Ook beesten in Beeld en Geluid

Tegelijkertijd met 'Wildebeesten' is bij Beeld en Geluid in Hilversum nog t/m 4 januari 2009 de tentoonstelling 'ZOOM Safari' te bezichtigen. Hierin wordt de bezoeker meegenomen door meer dan een halve eeuw beesten in beeld. De samenwerking tussen Beeld en Geluid en Naturalis zal naast twee prachtige tentoonstellingen een permanente website opleveren die een overzicht toont van de collectie Nederlandse natuurfilms. De realisatie van beide tentoonstellingen en de website is mogelijk gemaakt door een bijdrage van de BankGiro Loterij. De BankGiro Loterij is de cultuurloterij van Nederland. De BankGiro Loterij kan jaarlijks dankzij haar deelnemers (meer dan 850.000 mensen in 2007 met in totaal 1,25 miljoen loten), vele tientallen miljoenen uitkeren aan musea en andere culturele instellingen in Nederland (in 2007 was dat ruim 53 miljoen Euro). Hiermee kunnen deze culturele instellingen bijvoorbeeld kunstwerken aankopen, die een bijzondere aanvulling zijn op hun collectie.





http://www.naturalis.nl