Gemeente Dordrecht

Bestuurders en jongeren in debat over zin en onzin van een geschiedeniscanon

De Zuid-Hollandse campagne van het Verleden van Nederland opent op 10 oktober in Den Haag met een nu al historisch debat tussen de Commissaris van de Koningin Zuid-Holland, de heer J. Franssen, de burgemeesters van Delft, Den Haag, Dordrecht, Gouda, Leiden en Rotterdam en in historie geĂŻnteresseerde jongeren. Onderwerp van het debat is 'zin en onzin van een geschiedeniscanon'. TV Rijnmond en TV West zullen delen van het debat uitzenden.

Canondebat, start campagne Verleden van Nederland in Zuid-Holland

Tijd: vrijdag 10 oktober 2008, van 17.00 uur tot 19.00 uur

Plaats: Mesdagzaal van Pulchri Studio, Lange Voorhout 15 in Den Haag

Geschiedenis is hot. De nationale Canon van de geschiedenis van de Commissie van Oostrom heeft niet alleen discussie uitgelokt, maar ook tallozen uitgedaagd zelf een canon samen te stellen van eigen dorp, stad of streek. In 2005 verscheen de vaderlandse geschiedenis zelfs als stripverhaal in vier delen: Van nul tot nu (Big Balloon Publishers) kent nu al zijn 10de druk. Historische documentaires halen hoge kijkcijfers. Vanaf 12 oktober zendt de NPS/VPRO op Nederland 2 op 20.15 uur de nieuwste documentaireserie uit: Verl eden van Nederland. Met Charles Groenhuijsen reizen we in acht afleveringen door de tijd vanaf de prehistorie tot de 21ste eeuw. Gekoppeld aan deze serie TV uitzendingen is een nationale campagne ontketend om zoveel mogelijk mensen te betrekken bij het Verleden van Nederland. Ook de inwoners van Zuid-Holland kunnen dit najaar dicht bij huis het Verleden van Nederland in Zuid-Holland beleven dankzij de vele activiteiten van archieven, musea, bibliotheken, historische verenigingen in de historische steden Delft, Den Haag, Dordrecht, Gouda, Leiden, Rotterdam en van het Erfgoedhuis Zuid-Holland en Kunstgebouw. Voor meer informatie kijk op www.verledenvannederland.nl .

U bent van harte welkom op deze bijzondere middag, niet alleen om getuige te zijn, maar ook om mee te debatteren. U kunt zich aanmelden via b.louw@hga.denhaag.nl. In verband met het aantal beschikbare plaatsen worden de aanmeldingen behandeld in volgorde van binnenkomst.

De campagne Verleden van Nederland in Zuid-Holland is mogelijk gemaakt door Fonds 1818, Provincie Zuid-Holland, Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland, Erfgoedhuis Zuid-Holland, Kunstgebouw, Probiblio en de gemeenten Den Haag, Rotterdam, Dordrecht, Gouda, Leiden en Delft.

Datum 1 oktober 2008
Redactie Hanneke van Asdonck
Servicecentrum Drechtsteden
Communicatie Advies en Middelen
T (078) 639 62 36