Rijksuniversiteit Groningen

Chemical modifications and applications of alternating aliphatic polyeketones

Datum: 10 oktober 2008

Promotie: Y. Zhang, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Chemical modifications and applications of alternating aliphatic polyeketones

Promotor(s): prof.dr. A.A. Broekhuis

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Ontwikkelen van nieuwe chemische producten

Alternerende alifatische polyketonen zijn polymeren die een breed en veelbelovend scala aan toepassingen bieden. De meest interessante modificatieroute is de zogenaamde Paal-Knorr reactie, die kan worden uitgevoerd onder milde condities zonder de aanwezigheid van katalysator en organisch oplosmiddel. Met deze synthese kunnen allerlei verschillende functionele groepen aan de polyketonen worden toegevoegd.

Het proefschrift van Youchun Zhang beschrijft onderzoek op het grensvlak van verschillende disciplines en bestrijkt het volledige ontwikkelingstraject van molecuul tot eindproduct. Op deze manier zijn een aantal nieuwe chemische producten met zeer interessante eigenschappen ontwikkeld. De nieuwe producten zijn: polymere surfactanten, water-gedragen formaldehyde-vrije houtlijmen, thermisch zelfherstellende polymere materialen, polymere binders voor koolstof nanotubes en nieuwe bio-materialen voor het controleren van celgedrag.

Youchun Zhang (China, 1980) studeerde scheikunde in Groningen. Het onderzoek werd uitgevoerd op de afdeling Chemical Engineering van de RUG.