Gemeente Aalten


Opening project Langs heilige huisjes

Op vrijdagavond 10 oktober aanstaande vindt in de Oude Helenakerk in Aalten om 20.00 uur de opening plaats van het project `Langs heilige huisjes. Religieus erfgoed in Aalten, Bredevoort, Dinxperlo en Suderwick'. Tijdens de opening overhandigt burgemeester Berghoef het eerste exemplaar van het gelijknamige boekje aan gedeputeerde, mevrouw Van der Kolk. Belangstellenden zijn vanaf 19.30 uur van harte welkom.

Boekje 'Ludgerpad'

Verder presenteert missionaris Ludger het boekje `Ludgerpad'. Het boekje bevat een wandeling in de voetsporen van Ludger (742-809 na Chr.). Deze wandeling loopt van Zutphen, via Bronckhorst en Oude IJsselstreek naar Aalten. Ludger overhandigt het boekje op 10 oktober dan ook aan de bestuurders van deze gemeenten, te weten wethouder Schriks van Zutphen, wethouder Rijnsaardt van Oude IJsselstreek, burgemeester Aalderink van Bronckhorst en burgemeester Berghoef van Aalten. De opening wordt muzikaal opgeluisterd door het gospelkoor Revelation uit Winterswijk.

Toekomst over de grens

De initiatiefnemer van het Ludgerpad, de Ludgerkring Oost-Gelderland, wil zich inzetten om het pad in de toekomst een vervolg te geven over de grens, te weten van Aalten naar Münster. Om dit te onderstrepen wordt het boekje tevens uitgereikt aan de heer Franz Becks, voorzitter van de `Arbeitskreis Sankt Liudger Billerbeck'.

Openstelling religieuze gebouwen

Op zaterdag 11 en zondag 12 oktober, woensdag 15 t/m zondag 19 oktober en woensdag 22 oktober t/m zaterdag 25 oktober 2008, is een groot aantal religieuze gebouwen in de gemeente Aalten en het Duitse Suderwick van 13.00 uur tot 17.00 uur opengesteld. In de religieuze gebouwen, de Aaltense musea en het Grenslandmuseum in Dinxperlo, worden activiteiten georganiseerd rond het Religieus Erfgoed. Geïnteresseerden kunnen kunstzinnige, geschiedkundige en liturgische exposities bekijken, rondgeleid worden in diverse gebouwen en bijzondere concerten bijwonen. Op de zaterdagmiddagen is het mogelijk om een ritje te maken in de vroegere T-Ford van de Gelderse Tramwegen uit 1923. Op de woensdagmiddagen en op vrijdagmiddag 17 oktober kan men zich door een overdekte huifkar langs diverse religieuze locaties laten vervoeren. Ook voor kinderen wordt een aantal activiteiten georganiseerd, waaronder het maken van een Ark van Noach van papier. Het project wordt op zondagmiddag 26 oktober 2008 op muzikale wijze afgesloten in de Dorpskerk in Dinxperlo.

Boekje `Langs heilige huisjes'

Het boekje `Langs heilige huisjes. Religieus erfgoed in Aalten, Bredevoort, Dinxperlo en Suderwick' bevat beschrijvingen van kerken en overige religieuze gebouwen, waaronder de synagoge en de zondagschooltjes. Ook aan bijzondere begraafplaatsen wordt aandacht besteed. De locaties worden met elkaar verbonden door twee fiets- en twee wandelroutes, die in het boekje worden beschreven. Verder is een activiteitenagenda aan, waarin het aanbod aan exposities, rondleidingen, concerten en vervoer op overzichtelijke wijze wordt gepresenteerd.

Het boekje is vanaf 11 oktober 2008 gratis verkrijgbaar bij de VVV's in Aalten en in Dinxperlo, bij het Infocentrum in Bredevoort en bij de deelnemende locaties. Via de sites www.vvvaalten.nl www.vvvdinxperlo.nl en www.bredevoort-boekenstad.nl is actuele informatie te vinden over ontwikkelingen in het project. Het project past binnen het kader van het provinciale project `Geloven in Gelderland', dat plaatsvindt van oktober t/m december 2008 en het landelijke Jaar van het Religieus Erfgoed.