Herinneringsmedaille kleine missie

Tweehonderd militairen ontvangen vrijdag 10 oktober de herinneringsmedailles voor vredesoperaties in Nieuwegein. De militairen, afkomstig van de Koninklijke Marine, Landmacht, Luchtmacht en Marechaussee, ontvangen een medaille voor hun deelname aan militaire missies in Afrika, Azië en op de Balkan. Het gaat hierbij om bijzondere en kleine missies. Voor het eerst zal de speciaal ontworpen gesp voor Security Sector Reform Operaties opgespeld worden. Generaal-majoor Lex Oostendorp reikt de herinneringsmedailles aan de militairen uit.

Bij deze plechtigheid gaat het om missies waar militairen individueel of in kleiner groepsverband zijn ingezet. De duur van de missies varieert van vier tot zes maanden. Enkele voorbeelden zijn EUFOR/IPU (Integrated Police Unit), Hoofdkwartier ISAF en Nato Training Mission Iraque. De landen waar de militairen hun missie volbrachten zijn Bosnië, Kosovo, Afghanistan, Irak, Kongo, Burundi, Tsjaad en Libanon.

Wanneer een missie in samenwerking met een ander ministerie zoals Buitenlandse Zaken of Ontwikkelingsamenwerking plaatsvindt, behoort dit tot een zogeheten Security Sector Reform (SSR) missie. Tot op heden was er nog geen gesp met de missienaam SSR. Gezien het veelal bijzondere karakter van de missies is een specifieke SSR-gesp ontworpen. Vrijdag worden de eerste SSR-gespen opgespeld.

De medaille-uitreiking is, in bijzijn van familie en relaties, in het sportcomplex Merwestein in Nieuwegein. Naast de herinneringsmedaille ontvangt iedere militair een broche in de vorm van een roos, waarmee symbolisch de waardering voor hun thuisfront kan worden uitgesproken. Alle kinderen van de uitgezonden militairen krijgen bovendien een kindermedaillon.

Noot aan redacties (

RVD Mediafeed