Technische Universiteit Delft

Meervoudige barrières in drinkwaterzuivering noodzakelijk

Uit promotieonderzoek van ir. Arne Verliefde blijkt dat zelfs de meest geavanceerde waterzuiveringstechnieken op zichzelf niet in staat zijn alle organische onzuiverheden volledig te verwijderen. Voor de Nederlandse drinkwaterzuivering is dit geen probleem, omdat hier het principe van 'meervoudige zuiveringsbarrières' gehanteerd wordt. In andere landen waar de zuivering minder geavanceerd is, kunnen geneesmiddelen en hormonen wel een directe bedreiging voor het drinkwater vormen. Verliefde promoveert op 10 oktober aan de TU Delft.

De aanwezigheid van allerlei kleine organische verontreinigingen, zoals resten van geneesmiddelen en hormonen, maar ook bestrijdingsmiddelen en industriële verontreinigingen in de drinkwaterbronnen, baart de drinkwatersector grote zorgen. Hoewel niet alle verontreinigingen direct schadelijk zijn voor de volksgezondheid, is minder bekend over gezondheidsrisico's bij consumptie van drinkwater dat een cocktail van dergelijke verontreinigingen bevat. Om drinkwater te vrijwaren van dergelijke verontreinigingen is een geavanceerde zuivering noodzakelijk.

Filtratietechnieken
Promovendus ir. Arne Verliefde heeft onderzoek verricht naar de verwijdering van o.a. geneesmiddelen en hormonen door middel van nanofiltratie en reverse osmosis. Deze membraanfiltratietechnieken zijn momenteel de meest geavanceerde technieken voor het verwijderen van kleine organische verontreinigingen. Uit zijn promotieonderzoek blijkt dat zelfs reverse osmosis membranen (de membranen met de kleinste poriën) niet in staat zijn om alle verontreinigingen volledig te verwijderen. Combinatie van nanofiltratie/reverse osmosis met andere waterzuiveringstechnieken zoals actieve koolfiltratie is dus noodzakelijk.

Preventief beleid
Naast geavanceerde zuivering dient volgens de promovendus de komende jaren veel aandacht uit te gaan naar een preventief beleid voor bestrijdingsmiddelen, geneesmiddelen en hormonen, zodat de drinkwaterbronnen in de toekomst beschermd worden tegen deze verontreinigingen.