Provincie Groningen

Dag van de Dialoog 8 oktober 2008

Op 10 oktober vindt op het provinciehuis de aftrap plaats van de Groningse Dag van de Dialoog. De Groningse Dag van de Dialoog is op 6 en 7 november en vormt onderdeel van de Nationale Week van de Dialoog. Dan worden overal in de stad dialoogtafels georganiseerd, waaraan mensen met verschillende achtergronden elkaar ontmoeten, met als thema: elkaar leren kennen en erbij horen.

De aftrap is voor gespreksleiders, wethouders en andere genodigden, bedoeld als kennismaking met het concept van 'de Dag'. De aanwezigen worden vermaakt met improvisatietoneel van het Groningse gezelschap Improsa en gedeputeerde P.M. de Bruijne zal de bijeenkomst officieel openen.

Elkaar leren kennen
Het concept van de Dag van de Dialoog is even eenvoudig als doeltreffend; zorg voor een aantal gedekte tafels waaraan 6 tot 8 mensen met diverse achtergronden met elkaar in gesprek gaan. Een getrainde gespreksleider zorgt ervoor dat er geen debat of discussie ontstaat, maar een uitwisseling van ervaringen en inzichten. Want het gaat er niet om elkaar te overtuigen, maar om elkaar te ontmoeten en beter te leren kennen. Dit alles met het thema: Elkaar leren kennen en erbij horen. Het is goed om mensen die elkaar wel (dagelijks) tegenkomen, maar zelden spreken, aan één tafel te krijgen. Bijvoorbeeld een student, een alleenstaande moeder, een imam, een gepensioneerde en een buschauffeur die in dezelfde wijk wonen en naar dezelfde supermarkt gaan. Ze komen elkaar tegen, kennen elkaar wellicht van gezicht. Maar wat weten ze van elkaar? En wat denken ze van elkaar?

Meedoen?
Per gemeente staan er vijf tafels: Veendam, Stadskanaal, Delfzijl, Winschoten. In Groningen staan er negen. Nieuwsgierig naar uw mede Groninger? Kijk dan op www.provinciegroningenindialoog.nl voor meer informatie over de exacte datum en opgave.

Elf september
De Dag van de Dialoog werd bedacht en voor het eerst georganiseerd in Rotterdam, na de aanslagen in Amerika op 11 september 2001. Daar bleek dat de Dag van de Dialoog mensen dichter bij elkaar bracht, nieuwe inzichten verschaftte en kwesties boven tafel bracht die voorheen onbesproken bleven. Andere steden, zoals Schiedam, Hengelo, Berlijn en Amsterdam volgden het voorbeeld van Rotterdam en organiseerden hun eigen Dag van de Dialoog, dat dit jaar in 20 steden georganiseerd wordt. Zo'n 5.500 mensen gaan dan met elkaar in gesprek over hun ervaringen in de stad en in dit land.

Dit initiatief in de provincie Groningen wordt ondersteund door: Het Oranjefonds, Rabobank Midden Groningen, J/M fonds, VSB fonds, SKAN Fonds, de provincie Groningen, de gemeenten Groningen, Winschoten, Veendam, Stadskanaal en Delfzijl.

8 oktober 2008