PvdA Europees parlement


Europa kijkt naar integratie en LOG-problematiek Overijssel

8 oktober 2008

PvdA-europarlementariërs op werkbezoek in Overijssel, vrijdag 10 oktober a.s., 12.00-18.00, Zwolle, Deventer, Westerhaar en omgeving.

PvdA-europarlementariërs Ieke van den Burg (delegatieleider), Thijs Berman, Emine Bozkurt en Lily Jacobs bezoeken vrijdag a.s. Overijssel in het kader van hun maandelijkse werkbezoeken in de provincies. Integratiewoordvoerder Bozkurt bekijkt in Deventer het migratie- en integratiebeleid, samen met o.a. PvdA-kamerlid Ton Heerts, die de wijk Keizerslanden adopteerde. In Westerhaar gaat landbouwwoordvoerder Jacobs in gesprek met voor- en tegenstanders van de landbouwontwikkelingsgebieden (LOGs), die mede beïnvloed worden door Europees beleid.

Aftrap

Het werkbezoek trapt af met een scholierendebat op het Zwolse Carolus Clusius College. Tussen 12.00 en 13.00 gaan de PvdA-europarlementariërs daar in debat met leerlingen uit VWO-5 en 6. Veel van hen gaan volgend jaar juni voor het eerst stemmen bij de Europese verkiezingen. Hoe denken zij over Europa en wat zijn de themas die hun toekomst en stem bepalen?

Westerhaar

Om 14.00 gaat een deel van de delegatie in gesprek met lokale politici, veehouders en vertegenwoordigers van burgerinitiatief VROM over de intensieve veehouderij in de regio. In Overijssel zijn landbouwontwikkelingsgebieden (LOGs) aangewezen, waar mogelijk veehouderijen met meer dan tienduizend dieren verrijzen. Europese landbouwrichtlijnen spelen een belangrijke rol in de discussie, zegt europarlementariër Lily Jacobs, die benieuwd is naar de voor- en nadelen in de Overijsselse praktijk.

Deventer

De andere politici bezoeken vanaf 14.00 wijkcentrum De IJssel bij de Deventer wijk Keizerslanden voor een gesprek met o.a. wethouder Jos Fleskes en bewoners over de toestroom van migranten en lokale integratie-initiatieven. Integratie begint in heel Europa op buurtniveau, licht Europarlementariër Emine Bozkurt toe, In Deventer kun je goed zien hoe een middelgrote Europese stad integratie organiseert en welke rol Europese regels hierin spelen.

Om 17.00 sluit een Politiek Café in het Burgerweeshuis in Deventer de dag af. Samen met Overijsselse sociaal-democraten en belangstellenden debatteren de PvdA-europarlementariërs daar over de toekomst van de EU.