Provincie Gelderland

Arnhem, 7 oktober 2008

ACTIVITEITEN PROVINCIEHUIS Gelderland 10 tot en met 24 oktober 2008

De leden van het college van Gedeputeerde Staten vertegenwoordigen de provincie bij tal van gelegenheden. Naast de provincie organiseren verschillende instellingen en organisaties bijeenkomsten en activiteiten waar gedeputeerden en de Commissaris van de Koningin bij aanwezig zijn. Bijgaand een overzicht van de bijeenkomsten en activiteiten die in de komende periode van belang zijn.

Vrijdag 10 oktober
Gedeputeerde Co Verdaas spreekt tijdens het Symposium Gebiedsontwikkeling: geen zaak van de elite. Naar verwachting zal een van de leden van het Koninklijk huis dit symposium bijwonen. Gebiedsontwikkeling kan alleen slagen als overheid, marktpartijen en maatschappelijke partners elkaar weten te vinden. De noodzaak tot samenwerking wordt steeds groter. Het project Waalweelde wordt hierbij als voorbeeld genomen. De gedeputeerde gaat in zijn toespraak in op de toenemende juridisering, de oplopende proceskosten, het primaat van de politiek en andere ergernissen. Ook geeft hij mogelijke oplossingsrichtingen. (13.30 - 17.30 uur; locatie boot)

Gedeputeerde Theo Peters brengt een werkbezoek aan projecten in de gemeente Culemborg in het kader van de Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing. (12.30 17.30 uur; start bij gemeentehuis Culemborg)

Gedeputeerde Annelies van der Kolk is aanwezig bij de feestelijke afsluiting van het scholenproject Jong geleerd is oud gedaan. Gedurende drie dagdelen zijn aan de groepen 7 en 8 van 20 basisscholen in de gemeente Overbetuwe (1.100 leerlingen) klimaatlessen gegeven. Het project werd het laatste dagdeel afgesloten met een excursie aan de kolencentrale van Electrabel in Nijmegen, die hieraan belangeloos heeft meegewerkt. Bedoeling is de project bij de middelbare scholen voort te zetten. Werknemers van Electrabel worden bij de afsluiting extra in het zonnetje gezet. (11.00 13.00 uur; Electrabel, Weurtseweg 460 in Nijmegen)

Gedeputeerde Annelies van der Kolk opent in Harderwijk de dubbelexpositie Konings Kunst, van Parijs tot de Veluwe van de impressionistische schilders Arnold en Edzard Koning. De dubbelexpositie is een initiatief van Museum Nairac in Barneveld en het Stadsmuseum Harderwijk en laat 175 werken zien met grote diversiteit aan onderwerpen en technieken. Arnold en Edzard Koning hebben een belangrijk deel van hun leven rond Harderwijk en Barneveld gewoond en gewerkt. Elizabeth Yates, kunsthistorica, verteld iets over de werken van haar grootvader Edzard. Zij heeft ook het begeleidende boek geschreven. (13.30 uur; opening in museum Nairac, Langstraat 13 in Barneveld; 16.00 uur; opening in Stadsmuseum Harderwijk, Donkerstraat 4 in Harderwijk; De gedeputeerde verricht de opening in Harderwijk)

Gedeputeerde Annelies van der Kolk neemt het boekje Langs heilige huisjes in Aalten in ontvangst. In het kader van het festival Geloven in Gelderland vindt van 10 tot en met 26 oktober in de gemeente Aalten het project Langs heilige huisjes plaats. Kerken en andere religieuze gebouwen, met uiteenlopende achtergronden en verschijningsvormen in Aalten, Bredevoort, Dinxperlo en het aangrenzende Suderwick, stellen in de herfstvakantie hun deuren open voor het publiek. (19.45 21.35 uur; Oude St. Helenakerk, Landstraat 22 in Aalten)

Zaterdag 11 oktober
Gedeputeerde Hans Esmeijer leest voor bij de opening van de eerste editie van Het Sprookjesfestival in Arnhem. Het festival wordt tot en met 19 oktober 2008 gehouden en heeft als 'Alle sprookjes van de wereld': beroemde sprookjes maar ook de onbekende(re) verhalen, sprookjes uit andere landen en culturen. (12.00 uur; Hal van Stadhuis in Arnhem)

Maandag 13 oktober
Gedeputeerde Marijke van Haaren verricht de starthandeling voor de aanleg van de N837, de nieuwe provinciale weg tussen Arnhem-Zuid en Heteren. De weg zal begin 2010 klaar zijn. Met de N837 krijgen Driel, Elst en Arnhem-Zuid een directe aansluiting op de A50. Dat lost grote verkeersproblemen langs de huidige (sluip)routes op. Natuur, landschap en cultuurhistorische schatten in het gebied vragen om een zorgvuldige aanpak, net als bereikbaarheid, veiligheid en leefbaarheid. (11.15 12.45 uur; tent in de buurt van de kruising Metamorfosenallee/Grote Molenstraat in Elst)

Zaterdag 18 oktober
Gedeputeerde Annelies van der Kolk bezoekt een tweetal musea in het kader de Gratis Museumdag: Museum Maarten van Rossum in Zaltbommel en het Natuurmuseum in Berg en Dal. (tijden nog niet bekend)

Maandag 20 oktober
Gedeputeerde Annelies van der Kolk brengt een bedrijfsbezoek aan de zandwinning Lingemeer in Echteld. Tijdens het bezoek ligt de nadruk op de huidige bedrijfsvoering, dus zandwinning. Er wordt een rondgang over de zandwinning gemaakt. (16.00 17.00 uur; zandwinning in Echteld)

Dinsdag 21 oktober
Commissaris van de Koningin Clemens Cornielje en de gedeputeerden Marijke van Haaren en Annelies van der Kolk zijn aanwezig bij de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst tussen de Wageningen Universiteit (WUR) en de provincie Gelderland. De overeenkomst regelt dat de WUR onderzoek gaat doen naar potentile kansen op het gebied van Biobased Economie. Bij biobased economy gaat het om het optimale gebruik van biomassa om gebruik van fossiele brandstoffen terug te dringen.Dat betekent dat de landbouw blijft telen voor de voedselvoorziening en dat er gekeken wordt wat je met de reststoffen kunt doen. Het gaat dus over het zo efficint mogelijk telen. (16.00 17.30 uur; Wijsmanzaal in Huis der Provincie in Arnhem)

Woensdag 22 oktober
Gedeputeerde Hans Esmeijer reikt de Onderwijsprijs voor de provincie Gelderland uit. Per provincie kunnen scholen opgaan voor de Onderwijsprijs, door projecten in te sturen waarmee de scholen laten zien dat ze op een originele en verrassende manier bepaalde activiteiten ontplooien. Vorige jaar was Arno van Zanten, docent aan de Kristallis Scholengroep van Justitile Jeugdinrichting De Hunnerberg in Nijmegen, winnaar van de Gelderse onderwijsprijs. Dit voor zijn methode van voortgezet onderwijs voor een moeilijke, heterogene doelgroep. (18.00 uur Zuidgalerij in het Huis der Provincie, Markt 11 in Arnhem)

Donderdag 23 oktober
Commissaris van de Koningin Clemens Cornielje brengt een werkbezoek aan de gemeente Epe. (14.00 17.30 uur; op locatie in gemeente Epe, bijzondere raadsvergadering in gemeentehuis Epe)

Gedeputeerde Co Verdaas geeft een presentatie tijdens de themabijeenkomst Ruimte voor de Region, een bijeenkomst die is toegespitst op het regionale arbeidsmarktbeleid. De bijeenkomst is georganiseerd door de gemeente Arnhem in samenwerking met de provincie Gelderland en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Aanleiding is het VNG-actieplan ruimte voor de regio met daarin een visie op een landeljik netwerk van regionaal arbeidsmarktbeleid om de doelstelling uit het bestuursakkoord te verwezenlijken. Daarin staat het voornemen om de komende vier jaar het aantal bijstandsgerechtigheden met 75.000 huishoudens te laten afnemen en 25.000 niet-uitkeringsgerechtigden aan het werk te helpen. (13.30 17.00 uur; Hotel Golden Tulip Avegoor in Ellecom)

Vrijdag 24 oktober
Gedeputeerde Co Verdaas neemt deel aan de Slotconferentie Freude am Fluss in Nijmegen, een Europees samenwerkingsproject over Ruimte voor de Rivier. De afgelopen drie jaar hebben gemeenten en provincies langs de Waal samengewerkt met overheden langs de Loire en de Boven Rijn (o.a. Freiburg en Karlsruhe) om kennis uit te wisselen op het gebied van Ruimtelijke Ordening. (9.00 22.00 uur; Stadhuis Nijmegen, Korte Nieuwstraat 6 in Nijmegen)



Provincie Gelderland