Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 9 oktober 2008

Internationale communicatievereniging eert Cees Hamelink met `honorary life membership'

UvA-hoogleraar ontvangt award uit handen van Nelson Mandela

Gepubliceerd op 9 oktober 2008

Prof. dr. Cees Hamelink, emeritus hoogleraar Internationale communicatie aan de UvA, krijgt op vrijdag 10 oktober het honorary life membership van de World Association for Christian Communication (WACC). De award wordt aan hem uitgereikt door Nelson Mandela. Dit gebeurt tijdens de slotceremonie van het WACC-congres 2008 in het Ritz Hotel in Kaapstad, Zuid-Afrika. Het WACC zet zich in voor communicatie ter bevordering van vrede, rechtvaardigheid en democratie. Hamelink ontvangt de award vanwege zijn belangrijke bijdrage aan de communicatierechten.

Hamelink (1940) heeft zich de afgelopen veertig jaar als journalist, onderzoeker, adviseur en activist ingezet voor de bescherming van fundamentele communicatierechten, zoals vrijheid van meningsuiting, vrijheid van denken en vrijheid van toegang tot informatie. Uitgangspunt daarbij was steeds dat aan de basis van veel gewelddadige conflicten in de wereld de fundamentele schending van deze rechten een wezenlijke en gevaarlijke rol speelt. Communicatie betekent volgens Hamelink niet alleen maar praten tot anderen, maar praten met anderen en naar hen luisteren. Vooral het luisteren (bijvoorbeeld naar de verhalen over vernederingen van degenen die terroristische acties uitvoeren) blijkt steeds weer een groot probleem te zijn dat leidt tot de miscommunicatie die de escalatie van vreedzame disputen naar slagvelden bevordert. Hamelink werkte jarenlang aan het bevorderen van een werkelijke dialoog als grondslag voor vrede en rechtvaardigheid. Hij deed dit door middel van opdrachten van de Verenigde Naties, adviezen aan regeringen en aan niet-gouvernementele organisaties, en in bemiddelingsmissies tussen conflicterende partijen (onder andere in Ethiopië/Eritrea). Ook leverde hij een belangrijke bijdrage met zijn publicaties en seminars.

Hamelink reageert verheugd op de onderscheiding: `Ik ervaar het als een bijzondere erkenning en waardering voor al dat werk waar zo veel anderen - vaak naamloos - bij betrokken waren. Ik deel de eer met hen. De uitreiking door Mandela geeft een bijzondere dimensie aan de ceremonie. Mandela is immers toch het boegbeeld geworden van alle inspanningen om met elkaar in gesprek te gaan en gemeenschappelijke grond te vinden.'

In totaal worden er drie awards toegekend. Ook de Keniaanse predikant Horace Etemesi en de Ierse onderzoeker/schrijver Margaret Gallagher krijgen een award.

Onlangs ontving Hamelink tevens een ereprofessoraat (vergelijkbaar met de Nederlandse eredoctoraten) van Queens University in Australië, onder meer voor bewezen diensten aan het internationale wetenschappelijke onderwijs. In de toekomst zal hij als ereprofessor ook colleges gaan geven aan de Australische universiteit. Hamelink: `Deze toekenning is een extra stimulans om nog jaren met mijn voornaamste passie in het leven, namelijk het geven van onderwijs, door te gaan.
Bron: UvA Persvoorlichting