Nederlandsch Octrooibureau


Belastingvoordelen octrooibox aantrekkelijker door veranderde regels

In de vennootschapsbelasting bestaat sinds 2007 (Wet Werken aan Winst) de âoctrooiboxâ, bedoeld om innovatie en R&D-activiteiten fiscaal te stimuleren. Erg populair is deze regeling nog niet geweest, mede omdat de regels erg complex zijn. Toch kunnen bedrijven veel geld besparen met de âoctrooiboxâ. Zeker nu de regeling sinds dit jaar niet meer alleen voor winst op octrooien geldt, maar ook op ander succesvol speur- en ontwikkelingswerk.

Een van de doelstellingen van Werken aan Winst is het fiscaal stimuleren van innovatie en R&D activiteiten in Nederland. Daartoe is de zogeheten âoctrooiboxâ geïntroduceerd. Met die âoctrooiboxâ kunnen bedrijven die in Nederland zijn gevestigd hun winst uit zelfontwikkelde producten belasten tegen een effectief vennootschapsbelastingtarief van 10% in plaats van de reguliere 25,5%. Bij een geslaagd product, kan dit voordeel oplopen tot grote hoogte!

S&O-verklaring geldt ook
Om van het verlaagde vennootschapsbelastingtarief te kunnen profiteren, moest voorheen een bedrijf een octrooi hebben waarop het winst maakt. Nieuw is dat bedrijven het lage tarief ook mogen gebruiken bij speur- en ontwikkelingswerk waarvoor een zogeheten âS&O-verklaringâ is afgegeven door Senter-Novem (het agentschap van Ministerie van Economische zaken). Deze verklaring kan een onderneming verkrijgen, wanneer gebruik gemaakt wordt van een subsidieregeling ingevolge Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO). De subsidieregeling omvat een korting op de loonheffing die het bedrijf afdraagt voor werknemers die aan een innovatief project meewerken. Een bedrijf dat een S&O-verklaring heeft, kan nu dus ook het voordeel in de vennootschapsbelasting als gevolg van de âoctrooiboxâ verkrijgen.

Complexe regels
Een korting van 60% op het geldende tarief is interessant. Maar de fiscus deelt zoân cadeautje niet zomaar uit, dus moet u er wel wat voor doen. Het totale bedrag van de korting is afhankelijk van de kosten die gemaakt zijn voor het innovatieve project. De ontwikkelingskosten, zoals loonkosten, octrooikosten, testkosten, marketingkosten en
voortbrengingskosten, moeten dus goed worden bijgehouden. Anders gezegd: de onderneming moet maatregelen nemen om de kosten die met de innovatie samenhangen, goed te documenteren. De korting wordt alleen verleend over behaalde winsten. Een verlieslatende innovatie wordt niet gecompenseerd. Daarnaast moet de innovatie een substantiële bijdrage leveren aan de verkoopwaarde van het product. De behaalde winst moet namelijk voor minimaal 30% toe te rekenen zijn aan de innovatie die ten grondslag ligt aan het octrooi of de S&O-verklaring. Afhankelijk van de gemaakte ontwikkelingskosten wordt een maximum gesteld aan het gebruik van de âoctrooiboxâ. De regeling is dus vrij ingewikkeld en vergt mogelijk een aanpassing van uw administratie. Daardoor is het niet altijd eenvoudig te bepalen of de âoctrooiboxâ kan worden toegepast en welk voordeel dat oplevert. Dat maakt wellicht waarom nog niet veel bedrijven de âoctrooiboxâ gebruiken.

Laat u adviseren
Al met al is de âoctrooiboxâ een regeling die zeer veel voordeel kan opleveren voor ondernemingen die innoveren. De Belastingdienst heeft tot nu toe een open en soepele houding ten opzichte van ondernemingen die de octrooibox aanvragen. Het is slechts een kwestie van tijd voordat meer bedrijven de âoctrooiboxâ gaan waarderen. Het is wel zaak u goed en tijdig te laten adviseren over de kansen en mogelijkheden van de âoctrooiboxâ. Uw accountant is daarvoor de aangewezen persoon voor de fiscale aspecten van de regeling, uw contactpersoon bij het Nederlandsch Octrooibureau vertelt u graag over andere aspecten.

Voorbeeld
Een bedrijf heeft een lamp ontwikkeld die slechts de helft van de energie verbruikt. In 2007 is hiervoor een octrooi verleend. De ontwikkeling is volledig afgerond en de totale kosten bedragen ⬠2 miljoen. De jaarlijkse opbrengst bedraagt (geschat) ⬠1,5 miljoen. In 2007 worden de inkomsten verrekend met de ontwikkelingskosten. In 2008 is er ⬠1 miljoen winst (⬠1,5 miljoen inkomsten minus ⬠0,5 miljoen compensabele verlies) in de octrooibox belast tegen 10% vennootschapsbelasting. Dit levert al een voordeel op van 15,5% is ⬠0,15 miljoen.

Ook in 2009, 2010, 2011 en 2012 is de octrooibox nog maximaal te gebruiken. Dat levert een belastingvoordeel op van ⬠0,9 miljoen. Door een plafond in de octrooibox is in 2013 nog een laatste belastingsvoordeel te pakken. In totaal is op deze manier tussen 2007 en 2013 een bedrag van ⬠1,2 miljoen verdiend. Daarna is de octrooibox voor dit product niet meer te gebruiken. Wel als nieuw onderzoek leidt tot verbeteringen aan de lamp die gepaard gaan met één of meer octrooien. Dit voorbeeld is sterk vereenvoudigd omwille van de duidelijkheid.

Meer informatie:
Michiel de Baat,
octrooigemachtigde
op de vestiging Eindhoven,
(040) 239 37 40,
debaat@octrooibureau.nl.
Ook kunt u onze brochure
aanvragen over dit onderwerp:
âWerken aan Winst.
De octrooiboxâ.