Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Cramer opent grootste milieuzone van Nederland

10-10-2008

Nederland heeft er een milieuzone voor vrachtwagens bij. Donderdag opende minister Jacqueline Cramer van VROM in Amsterdam een milieuzone. Het is de negende zone in Nederland waar alleen vrachtwagens mogen rijden die voldoen aan strenge milieu-eisen.

De Amsterdamse milieuwethouder Marijke Vos trok samen met de bewinsdvrouw en met enige hulp van Sarko Alberts, kampioen vrachtwagen trekken, het eerste voertuig de milieuzone in. Cramer complimenteerde de gemeente met het instellen van de zone en liet weten dat de eerste resultaten van de acht andere milieugebieden zeer bemoedigend zijn. De eerste zone ging een jaar geleden open. Als extra impuls de luchtkwaliteit van de stad te verbeteren, beloofde de minister wethouder Vos een bedrag van 1 miljoen euro voor de financiering van oplaadpunten voor elektrisch vervoer. alternatieve tekst
De vrachtwagen met de voornamen van minister Cramer en wethouder Vos karakteristiek in de voorruit

Een milieuzone moet de uitstoot van schadelijke stoffen, zoals fijnstof en koolstofdioxide, beperken. Die van Amsterdam is de grootste van Nederland en bestrijkt nagenoeg het hele gebied binnen de ringweg (A10) met uiotzondering van Amsterdam Noord. Vrachtwagens zwaarder dan 3500 kilo die niet aan de strenge milieunormen voldoen, mogen het gebied niet in. Truckers krijgen drie maanden om te wennen. Vanaf 9 januari 2009 riskeren ze een boete van 150 euro.

Wethouder Vos (GroenLinks) wil dat dit op termijn ook voor personenautos en bestelbussen gaat gelden.
alternatieve tekst
Minister Cramer en wethouder Vos trekken de vrachtwagen de milieuzone in. Ze krijgen hulp van kampioen vrachtwagen trekken, Sarko Alberts.