Partij van de Arbeid

Spaartegoeden Icesave vergoed

10-10-2008 10:24

Nederlandse spaarders bij Icesave krijgen hoe dan ook hun spaartegoeden tot 100.000 euro volledig vergoed. Dat maakten minister Bos en President van De Nederlandsche Bank Wellink
donderdagavond bekend. Ook heeft de overheid 20 miljard euro beschikbaar gesteld voor de financiële sector.

Hieronder de tekst die Wouter Bos gisteren uitsprak bij de aankondiging van de maatregelen:

Dames en heren,

Dank u wel dat u op dit late tijdstip nog hier hebt willen komen.

Ik zou allereerst de premier willen verontschuldigen voor zijn afwezigheid. Met hem is de hele week en meerdere malen per dag contact onderhouden over de situatie op de financiële markten. Hij had hier vanavond ook graag bij willen zijn en zou hier normaal gesproken ook bij zijn geweest maar vanavond is hij vanwege familieomstandigheden afwezig; zijn vader is zeer ernstig ziek.

Ik wilde u vanavond graag samen met de president van De Nederlandse Bank te woord staan over twee zaken. Allereerst de stand van zaken bij de IJslandse bank Icesave, daarna de contouren van een voorziening voor de Nederlandse financiële sector.

Allereerst Icesave.

Er is veel onzekerheid gerezen onder NLse spaarders met tegoeden bij de IJslandse bank Icesave. Ik wil al deze spaarders bij Icesave duidelijk maken dat hun gelden tot een bedrag van 100,000 verzekerd zijn. De grondslag hiervoor ligt in het garantiestelsel van IJsland en Nederland. Hierdoor ligt vast welk nationaal garantiestelsel welk deel van de depositos van de Nederlandse rekeninghouders vergoedt. De IJslandse autoriteiten dienen zorg te dragen voor vergoeding van de eerste 20.887 van elke spaarder.

De Nederlandse autoriteiten en banken zijn verantwoordelijk voor vergoeding van het bedrag tussen 20.000 en 100.000. Zoals u weet hebben de IJslandse autoriteiten nog geen duidelijkheid verschaft over hun bereidwilligheid om aan hun verplichtingen te voldoen. Wel heeft de IJslandse premier vandaag aangegeven samenwerking met de Nederlandse regering te zoeken. Dat is een welkom signaal.

Er is een Nederlandse delegatie met vertegenwoordigers van De Nederlandse Bank en het Ministerie van Financiën onderweg om morgen met de IJslandse autoriteiten te bespreken hoe we dit gaan realiseren. De Nederlandsche Bank, die uitvoerder is van het Nederlandse depositogarantiestelsel, treft alvast de nodige maatregelen om spaarders behulpzaam te zijn bij het indienen van hun vorderingen.

Maar mijn boodschap vandaag aan alle NLse spaarders bij Icesave is vooral deze: linksom of rechtsom krijgt u tot een maximum van 100,000 uw geld terug.

Dan de voorziening voor Nederlandse financiële instellingen. Met Gordon Brown en vele anderen constateren wij dat de stabiliteit van het financiële systeem op dit moment het meest bedreigd wordt door opdrogende interbancaire kredietverlening.

Om te voorkomen dat gezonde financiële instellingen daar onnodig het slachtoffer van worden hebben wij op het gebied van zowel liquiditeit als kapitaalversterking twee voorzieningen getroffen. Over de details van de liquiditeitsverschaffing zal de heer Wellink zo iets meer zeggen. Ik leg mij nu even toe op de kapitaalversterking. De Nederlandse overheid committeert zich om kapitaal te verstrekken aan elke financiële onderneming in Nederland die fundamenteel gezond en levensvatbaar is en stelt daarvoor per direct 20 miljard euro beschikbaar. Het doel hiervan is dat het eigen vermogen van deze instellingen gehandhaafd blijft op niveaus die de toezichthouder nodig acht. Dit kan door aandelenparticipatie of anderszins. Financiële ondernemingen kunnen zich voor deze voorziening aanmelden.

In elk geval zullen bij toekenning hier voorwaarden aan verbonden worden om de marktwerking zo min mogelijk te verstoren, de financiële risicos voor de overheid te beperken en oneigenlijk gebruik te voorkomen. De voorwaarden zullen onder meer betrekking hebben op rendementswaarborgen, de financiering van de uitvoeringskosten van de autoriteiten door betrokken financiële ondernemingen, de bestuursbeloningen en de vertegenwoordiging in de Bestuursorganen.

Met deze voorzieningen beschermen de Nederlandse autoriteiten in essentie gezonde financiële ondernemingen tegen de extreme schokken waarmee zij thans worden geconfronteerd en die uiteindelijk de belangen van heel gewone spaarders, klanten en ondernemers kunnen raken. Dat willen wij koste wat kost voorkomen. Dat is onze lijn gedurende de afgelopen weken steeds geweest en dat zal deze ook blijven.

Ik geef het woord graag aan de President van De Nederlandse Bank met wie wij, het is overbodig om het te zeggen, op een excellente wijze bij het voorbereiden van deze maatregelen hebben samengewerkt.