GroenLinks in de Europese Unie

PERSBERICHT

Kathalijne Buitenweg legt Franse regering het vuur aan de schenen

Parijs, 10 oktober 2008 - Vandaag debatteert GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg in Parijs met de Franse staatssecretaris van milieu Kosciusko-Morizet. Gisteren werd bekend dat de Fransen tijdens de Raad op 15 en 16 oktober het klimaat- en energiepakket flink af willen zwakken. Buitenweg gaat er alles aan doen om dat te voorkomen.

Nationale belangen en korte termijn denken voeren de boventoon bij de inzet van het Franse voorzitterschap. Na de stemming in het Europarlement deze week had ik goede hoop. Ik was ervan overtuigd dat Europa nu echt serieus werk zou gaan maken van oplossingen voor het klimaatprobleem. Maar de euforie verdween snel toen ik gisteren las wat de Fransen van plan zijn. Het Parlement besloot het CO2-monster op dieet te zetten, maar de Raad dreigt het weer vet te voeren, aldus Buitenweg.

President Sarkózy en de zijnen stellen onder meer voor om aan een groot deel van de industrie gratis emissierechten toe te kennen. GroenLinks vindt juist dat de vervuiler moet betalen. Op die manier stimuleer je bedrijven om hun productieprocessen schoner en efficiënter in te richten en beloon je de koplopers. Het veilen van rechten is essentieel om de noodzakelijke investeringen in innovatie van de grond te krijgen.

Eventuele concurrentienadelen op de korte termijn kunnen we ondervangen door ook importeurs van niet-Europese producten emissierechten te laten kopen, of door een importheffing in te voeren op energie-intensieve producten uit landen die het nieuwe internationaal klimaatakkoord niet tekenen.

Buitenweg: Ze zetten onze toekomst en die van onze kinderen op het spel. Daar laat ik ze niet mee weg komen. Ik zal ze het vuur aan de schenen leggen. Waarom kiezen ze ervoor om de oude, vieze industrie te belonen? Waarom kiezen ze niet de kant van de schone bedrijven die de afgelopen jaren al fors in duurzaamheid geïnvesteerd hebben? Laat ze dat maar eens uitleggen, niet alleen aan mij, maar aan al die mensen die zich het afgelopen jaar keihard hebben ingezet voor échte maatregelen .

Het Europarlement besloot deze week om de opbrengsten van de emissiehandel te gebruiken voor het aanpakken van klimaatverandering en de gevolgen ervan. De helft voor maatregelen in ontwikkelingslanden en de andere helft voor klimaatbeleid in Europa. Het totaalbedrag kan oplopen tot zestig miljard Euro per jaar. Die investering verdient zichzelf terug. Het probleem nu aanpakken is tussen de vijf en twintig keer goedkoper dan de schade die veroorzaakt wordt als we niets doen. Toch willen de nationale regeringen deze zestig miljard Euro niet in de toekomst investeren.

Ze zien het geld liever in hun schatkisten vloeien. Niet investeren in maatregelen tegen klimaatverandering is als torenhoge schulden opbouwen met je creditcard. We leven op de pof. Mensen in ontwikkelingslanden en toekomstige generaties krijgen uiteindelijk de rekening gepresenteerd , aldus Buitenweg.


---------------------------

Het debat vindt vandaag plaats tijdens een conferentie van de Europese Groenen. Je kunt het debat tot 13.30 uur live volgen via: http://www.greens-efa-service.eu/live/