Gemeente Venlo


ProRail haalt veiligheidsnorm Venlo

10-10-2008

Verkenning gebiedsontwikkeling spoorzone in de maak

ProRail blijft sinds juli 2007 onder de normen die de milieuvergunning stelt voor het rangeren met gevaarlijke stoffen op het spoorwegemplacement Venlo. Het college laat nu in vervolg op een motie van de raad onderzoeken welke mogelijkheden er zijn voor gebiedsontwikkeling rond het emplacement. Verplaatsing is voorlopig niet aan de orde.

ProRail beschikt sinds 11 oktober 2005 een milieuvergunning voor het rangeren met gevaarlijke stoffen op het spoorwegemplacement Venlo. De vergunning schrijft voor dat het bedrijf ieder kwartaal moet rapporteren in hoeverre men binnen de milieunormen is gebleven. Per 1 juli 2007 mocht de oriënterende waarde van het groepsrisico niet meer worden overschreden - iets wat in de beginsituatie wel het geval was.

Uit de kwartaalrapportages van het afgelopen jaar blijkt dat ProRail binnen de vergunde norm blijft. Ook voor de toekomst is dit waarschijnlijk. Mocht een overschrijding dreigen, dan beperkt ProRail het transport om binnen de veiligheidsnorm te blijven. Het college blijft de vinger aan de pols houden via de kwartaalrapportages (die doorlopen) en door middel van controles en handhaving.

Ontwikkeling Spoorzone
Het college laat in vervolg op een motie van de raad nu een verkenning opstellen voor gebiedsontwikkeling van de spoorzone. Verplaatsing is niet meer aan de orde. Noodzaak en wenselijkheid hiervan zijn onderzocht door het Rijk, NS en ProRail. De conclusie van het onderzoek is dat het in Venlo voor de veiligheid niet hoeft. ProRail heeft ook geen wensen in die richting. En in Venlo zijn er geen plannen om iets met het gebied te gaan doen, mocht het zover komen.

Wat verder nog op het Venlose wensenlijstje staat is de ondertunneling van de spoorwegovergang bij de Vierpaardjes. Eind 2009 moet de noodzaak hiervan zijn onderbouwd en moet er meer duidelijkheid zijn over de mogelijkheden van rijkssubsidie voor dit project.