Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 10 oktober 2008

UvA-studenten maken virtuele tentoonstelling over apengod uit hindoe-epos

Gepubliceerd op 10 oktober 2008

Studenten van de Universiteit van Amsterdam (UvA) hebben samen met het Tropenmuseum de virtuele tentoonstelling Leven met Hanuman gemaakt. Hanuman is een apengod uit het hindoeïstische heldenepos Ramayana. De tentoonstelling is onlangs online gegaan: www.tropenmuseum.nl/hanuman (zie onderstaande verwijzing).

Een virtuele tentoonstelling als Leven met Hanuman maakt het mogelijk om kwetsbare objecten die normaliter niet voor publiek toegankelijk zijn, toch aan een breed publiek te tonen. Door middel van interactieve landkaarten, foto's, muziek en teksten maakt de bezoeker online kennis met de verhalen uit het epos Ramayana. In de tentoonstelling Leven met Hanuman wordt duidelijk welke rol Hanuman in het dagelijks leven van zowel de Indiase en Indonesische bevolking inneemt. Aan de hand van dans, kunst, theater en religie wordt de cultus rond Hanuman uitgelegd.

UvA & Tropenmuseum

Jaarlijks maken studenten Kunstgeschiedenis en Algemene cultuurwetenschappen van de UvA voor het vak Tentoonstellingspracticum een tentoonstelling. Het project wordt geleid door studenten die de minor Museumstudies doen. Dit jaar is er voor het eerst gekozen voor een virtuele in plaats van een fysieke tentoonstelling. De studenten hebben het project van begin tot eind tot stand gebracht door zelfstandig onderzoek te verrichten, het concept te bedenken en financiering te vinden. Het Tropenmuseum stelde kennis en objecten beschikbaar. De uiteindelijke uitwerking van het concept en de bouw van de tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met een kunsthistorica die gespecialiseerd is in het ontwikkelen van virtuele tentoonstellingen.

Verwijzingen

Bekijk de tentoonstelling
Bron: UvA Persvoorlichting