Provincie Limburg

Persberichten

Provinciale begroting 2009 legt solide basis voor regionale kracht De provinciale begroting 2009 legt een solide basis onder regionale ontwikkelingen. Met een totaal begrotingsvolume van 600 miljoen kiest het provinciaal bestuur voor een scherpe focus in de aanpak met de regios in Limburg. Samen met de regios zijn zestien beeldbepalende ontwikkelingen benoemd. Voor deze ontwikkelingen is in de begroting niet alleen geld opgenomen, maar zijn ook termijnen voor uitvoering vastgelegd. Daarmee wordt een forse impuls gegeven aan het toekomstbestendig maken van Limburg, ondanks de onzekere tijden in de mondiale financiële wereld.

Juist in de huidige roerige tijden neemt de provincie haar verantwoordelijkheid en toont zich een betrouwbare investeringspartner voor de lange termijn. Daarmee kunnen goed onderbouwde plannen, die van cruciale betekenis zijn voor de toekomst van Limburg, tot uitvoering worden gebracht. Belangrijk is dat deze plannen, met een duidelijke focus, perspectief bieden voor de toekomst en leiden tot uitvoeringsrijpe projecten.
Kijkend naar de ontwikkeling van Limburg en de ons omringende regios kan de toekomst alleen vaste vorm krijgen als er een stevige sturing vanuit de regio plaats vindt. De terughoudendheid van investeerders, de economische tegenwind en de concurrentie tussen regios binnen Nederland en Europa, maken het noodzakelijk dat de provincie streeft naar een stevige alliantie met publieke en private partijen voor de komende 10 tot 15 jaar.
Veel meer dan tot nu toe zal er samenhang in publieke en private investeringsplannen aangebracht moeten worden, veel meer dan tot nu toe zal er écht gekozen moeten worden. Daarbij moet over de grenzen van het eigen belang heen kunnen worden gedacht. Het (eu)regionaal belang moet centraal staan.

Beeldbepalende ontwikkelingen
De uitvoering is essentieel om in deze tijden private partijen op langere termijn zekerheid te bieden over het opbrengend vermogen (return on investment). Na een intensief traject met de regios zijn nu voor Limburg beeldbepalende ontwikkelingen vastgesteld. Deze ontwikkelingen, gebouwd op regionale speerpunten, vormen de basis van de uitvoering en zijn sturend voor de inzet van publieke middelen van Europa, Rijk en gemeenten. De beeldbepalende ontwikkelingen vormen in hun samenhang het begin van de concrete uitvoeringsstrategie van het coalitieakkoord en daarmee ook de investeringsagenda voor de lange termijn voor Limburg. Een strategie en investeringsagenda, gebouwd op afspraken met de regio.

De beeldbepalende ontwikkelingen bevestigen de ambitie van het provinciaal bestuur en positioneren de Provincie Limburg als solide partner voor de lange termijn. Ze bepalen de koers naar andere overheden, verbinden onze regios en leggen de basis voor de noodzakelijke private en publieke investeringen in de toekomst van onze internationale kansrijke regio.

De beeldbepalende ontwikkelingen, als onderdeel van de regioagendas, bevatten meerdere onderscheiden projectinitiatieven. Initiatieven die een duidelijke meerwaarde opleveren voor de regio en provincie. Het betreft: Klavertje 4/Greenport, gebiedsontwikkeling Ooyen Wanssum, Floriade, Maasplassen, Ontwikkelas N280, Herstructureringsopgave woonwijken Midden- Limburg en Zuid-Limburg, Euregionale OV Parkstad/Westelijke Mijnstreek/Maastricht, Sportzone, Ontwikkeling A2-zone Maasbracht-Beek, Gebiedsontwikkeling Maastricht-Valkenburg, Cultuursprong Maastricht, Ontwikkeling A2 passage Maastricht, Gebiedsontwikkeling Parkstad (buiten)ring, Health Care campus en Open campus Avantis.

Akkoorden
Binnen korte tijd worden met de regios akkoorden gesloten, op basis van de vastgestelde regioagendas.
In twee regios (Noord-Limburg en Parkstad) is besluitvorming over de wijze van uitvoering inmiddels in een zodanig vergevorderd stadium dat gelden beschikbaar zijn gesteld. Voor Noord-Limburg betreft het 10 miljoen voor het beoogde aandeelhouderschap in de NV Greenpark, de regio Parkstad wordt een concrete bijdrage van 22,5 miljoen geboden, waarbij de Parkstad(buiten)ring prioritair is en onder de voorwaarde dat ook de regionale partners hun verantwoordelijkheid nemen. Voor de andere drie regios is in deze begroting op voorhand per regio 10 miljoen gereserveerd uit het provinciale investeringsfonds, om zo ontwikkelingen in de regio te kunnen versnellen.

Het college van Gedeputeerde Staten is overtuigd met deze begroting de samenwerking met de publieke investeerders c.q. de regios te versterken. Maar daarnaast ook voor private investeerders een podium te bieden op grond waarvan zij bereid zijn mee te investeren in de toekomst van Limburg.

10-10-2008 10:57