Ministerie van Algemene Zaken

Toespraak Balkenende bij jubileum Eerste Kamerlid Schuurman

Toespraak | 07-10-2008

Minister-president Balkenende heeft een toespraak gehouden ter gelegenheid van het vijfentwintigjarig jubileum van prof. dr. ir. Egbert Schuurman als Eerste Kamerlid tijdens de bijzondere plenaire vergadering in de Eerste Kamer.

Mevrouw de voorzitter,

Vandaag vieren we het heuglijke feit dat prof. dr. ir. Egbert Schuurman vijfentwintig jaar lid is van deze Kamer.

Sinds 1983 is hij senator, aanvankelijk voor de RPF en sinds 1999 namens de ChristenUnie. Hij is al die jaren ook fractievoorzitter. Hij is hiermee de langstzittende fractievoorzitter in de geschiedenis van de Eerste Kamer.

Uniek dus, maar bijzonder is evenzeer dat de heer Schuurman de afgelopen vijfentwintig jaar in bijna elke Kamercommissie zitting heeft genomen, met uitzondering van de commissie Financiën. We mogen hem dus met recht een echte generalist noemen.

De heer Schuurman heeft de rol van de Eerste Kamer binnen ons parlementaire bestel altijd buitengewoon serieus genomen.

Zo is hij samen met Frederik Carel Gerretson van de CHU het enige Kamerlid in de naoorlogse geschiedenis dat tot tweemaal toe verlof is verleend tot het houden van een interpellatie.

Beide keren ging het daarbij om de rol en de staatsrechtelijke plaats van de Eerste Kamer. Zijn eerste interpellatie was in 1990. Aanleiding was de opmerking van toenmalig minister-president Lubbers tijdens de Algemene Beschouwingen dat de Eerste Kamer wetsvoorstellen niet op politieke gronden zou moeten verwerpen. Als interpellant voelde hij Lubbers over deze opmerking stevig aan de tand.

De laatste keer - we schrijven juni 1999 - werd minister-president Kok opgeroepen. De heer Schuurman ondervroeg hem over de rol van de Eerste Kamer bij de kabinetscrisis na de beruchte 'Nacht van Wiegel'.

Senator Schuurman, u houdt de premiers in dit land nauwlettend in de gaten. Ik beschouw mezelf als een gewaarschuwd man...

Mevrouw de voorzitter,

De heer Schuurman verstaat het vermogen tot reflectie. Dat heeft hij de afgelopen vijfentwintig jaar in deze Chambre de Réflexion zonder meer bewezen. Maar ook buiten deze historische muren heeft hij laten zien dat hij niet meezingt in het koor dat de waan van de dag bezingt. Integendeel zelfs. De heer Schuurman is een man van verdieping en bezinning.

Als bijzonder hoogleraar Reformatorische Wijsbegeerte heeft de heer Schuurman jarenlang college gegeven aan studenten op de TU Delft, de Technische Hogeschool van Eindhoven en de Wageningen Universiteit. Generaties studenten heeft hij wegwijs gemaakt in de geheimen van de filosofie en de reformatorische wijsbegeerte.

De heer Schuurman is ook een buitengewoon productief man: de hoeveelheid publicaties waar zijn naam onder staat is zonder meer indrukwekkend. De rode draad in zijn oeuvre is de relatie tussen ethiek en technologie. Schrijven en nadenken over techniek gaan hem goed af. Techniek en uitvoering is een ander verhaal. Uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat de heer Schuurman niet gezegend is met twee rechterhanden...

Senator Schuurman,

Ik wil u graag van harte feliciteren met uw vijfentwintigjarig jubileum als lid van de Eerste Kamer. U heeft al die jaren een belangrijke bijdrage geleverd aan de Nederlandse samenleving en politiek. Ik wens u toe dat u dit in goede gezondheid nog lang kunt blijven doen.