Frugi Venta (Groenten en Fruit Handelsplatform Nederland)


10-10-2008
Uitbreiding garantie voor toekomst Fresh World Barendrecht

Donderdag 9 oktober werd in Ridderkerk een amendement aangenomen voor wijziging van de bestemming van polder Nieuw Reijerwaard. "Hiermee zijn mijn inspanningen van 2,5 jaar hard werken beloond", aldus Rein Osinga, voorzitter van Fresh World Barendrecht. 50 ha grond krijgt bestemming `Agrarisch industrieel' gebied.

Rein Osinga is bijzonder in zijn nopjes met het bereikte resultaat. "Ik beschouw het als mijn grootste succes van mijn voorzitterschap dat we dit resultaat hebben bereikt." Gisteren werd het amendement van de politieke partijen SGP, Christen Unie, CDA en PvdA aangenomen met 19 stemmen voor en 10 stemmen tegen.

Overeenstemming
Het amendement gaat nu de pijplijn in. "Natuurlijk hebben we te maken een periode waarin bezwaar kan worden aangetekend. Maar met alle betrokkenen is goede overeenstemming bereikt, zowel met de tuinders als omwonenden", aldus Osinga. "Eenderde krijgt bestemming Agrarisch industrieel, eenderde wordt tuinbouw en eenderde blijft onbebouwd. In juli zal het bestemmingsplan definitief worden gewijzigd.

Logistiek
Willem Baljeu, directeur van Frugi Venta, spreekt zich positief uit over de ontwikkeling. "Uitbreiding van het Handelscentrum in Barendrecht en Ridderkerk, voorkomt het uitwaaieren van bedrijven. De handel is gebaat bij concentratie. Daardoor is bundeling van de stroom groenten en fruit via andere modaliteiten zoals bijvoorbeeld de binnenvaart, eerder mogelijk. Een belangrijk punt dat op de agenda staat van het platform Agrologistiek is ook de ontsluiting van het handelscentrum richting snelwegen aanzienlijk te verbeteren."