Commissariaat voor de Media

10 oktober 2008

Ministeries voldoen matig aan regels voor televisiecoproducties

Enkele regels voor de samenwerking tussen overheid en omroepen, worden door de rijksoverheid niet nageleefd. Dit blijkt uit onderzoek door het Commissariaat voor de Media. Alle departementen houden zich wel aan het voorschrift van de Rijksvoorlichtingsdienst dat voor niet meer dan vijftig procent van de productiekosten aan een televisieprogramma mag worden bijgedragen. Maar de voorschriften om duidelijk te maken dat en waarom een bijdrage is geleverd, worden slechts matig nageleefd. Bij dertien procent van de gecontroleerde coproducties wordt geen melding gemaakt van de overheidsbijdrage en in bijna zestig procent van de gevallen ontbreekt een motivering. In vijf uitzendingen treedt een bewindspersoon op, terwijl dit in een coproductie niet is toegestaan.

In de onderzochte jaren 2006 en 2007 werd door de verschillende departementen ruim 8,5 miljoen euro aan coproducties besteed. Daarvan ging ruim 5 miljoen naar commerciële omroepen. De bijdragen liepen uiteen van 227.000 euro (SZW) tot ruim 2 miljoen (BuZa).

Het onderzoek werd verricht in opdracht van minister Plasterk, naar aanleiding van Kamervragen over het subsidiëren van televisieprogramma's door de overheid. In totaal betrof het onderzoek 94 coproducties en 333 uitzendingen in 2006 en 2007.

De Ministerraad heeft besloten per 1 augustus 2008 geen financiële bijdragen meer te leveren voor de vervaardiging van omroepprogramma's.

Rapport 'Mede mogelijk gemaakt door de overheid; over televisiecoproducties met de overheid in 2006 en 2007'