Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Nieuws
Meteorologica blikt terug op 25 jaar klimaatdvies Uit de tijdschriften over weer en klimaat
10 oktober 2008 - Dit jaar is het 25 jaar geleden dat in Nederland het eerste klimaatdvies werd uitgebracht. Politieke consequenties had dat nog niet maar het gaf wel een aanzet tot de ontwikkeling van een nationaal programma voor klimaatonderzoek.
In Meteorologica (september 2008), een uitgave van de Nederlandse Vereniging van Beroepsmeteorologen, doen Cor Schuurmans en Fons Baede, die indertijd bij het KNMI aan der wieg stonden van het klimaatonderzoek, uitgebreid uit de doeken hoe het hele huidige klimaatonderzoek in Nederland op gang is gekomen. "Wie waren in ons land de pioniers op dit gebied en welke organisaties namen het initiatief tot een nadere bestudering van het probleem? Wat waren de opvattingen die in het eerste klimaatdvies en in de reacties werden verkondigd en in hoeverre zijn die door de latere gebeurtenissen bevestigd of gelogenstraft?

Verder analyseert Meteorologica het zware onweer met de enorme hagelstenen van 22 juni 2008. Vooral in de omgeving van Arnhem werd veel schade aangericht door hagelstenen van 4 à 5 cm in doorsnee, maar ook op andere plaatsen was sprake van noodweer. Oorzaak was een ongelukkige combinatie van weersomstandigheden met veel onstabiliteit en een enorme toename van de wind met de hoogte waardoor de buien flink konden uitgroeien, volgens de auteurs een uitzonderlijke situatie.

Daarnaast in Meteorologica onder meer aandacht voor het verband tussen lage temperaturen in de stratosfeer en warme Nederlandse winters, een onderzoek dat extreme maximumtemperaturen in de toekomst voorspelt, de historie van de kwikbarometer en de eenheden waarin de luchtdruk wordt gemeten en de invloed van de hoogte en landgebruik op de neerslag op de Veluwe.

Meer onder Externe links- Meteorologica (NVBM).

Zenit
Het populair wetenschappelijke tijdschrift Zenit (oktober 2008) toont de fraaiste foto's van de zonsverduistering van 1 augustus 2008. In ons land was het een gedeeltelijke zonsverduistering en liet het weer te wensen over. Waarnemers in China doen verslag van de totale zonsverduistering die ze daar konden zien. Daarnaast in Zenit onder andere aandacht voor het smeltende poolijs, het weer in augustus en het rapport van de Deltacommissie.

Meer onder Externe links- Zenit.

Weermagazine
"De atmosfeer raakt steeds meer vervuild door verkeer en industrie. Via luchtstromingen verplaatst deze vervuiling zich over de hele wereld. Fijnstof leidt tot allerlei ademhalingsziekten, een overmaat aan ultravioletstraling doet mensen onverhoeds verbranden, verhoogde concentraties broeikasgassen veranderen het klimaat. Een team van het KNMI werkt sinds 1988 aan een meetinstrument (OMI) waarmee vanuit de ruimte de vervuiling van de atmosfeer wordt gebracht. Pieternel Levelt, die leiding geeft aan de OMI-groep van een twintigtal onderzoekers schrijft in Weermagazine over "Vingerafdrukken van de atmosfeer" en hoe het satellietinstrument zijn metingen verricht. "Het geheim van OMI is een tweedimensionale detector. Die zit ook in digitale fototoestellen, maar deze is zo gevoelig dat hij in een keer een groot gebied kan bemeten in ongekend detail".

Verder in Weermagazine (augustus/september 2008) aandacht voor methaan en het klimaat, 2008 nu al een verwoestend tornadojaar, het smelten van de Goenlandse ijskap en cycloon Nargis die Birma dit voorjaar trof. Daarnaast wind- en waterhozen in beeld en waalf vragen over de regenboog en hagelstenen als tennisballen nader verklaard.

Meer onder Externe links- Weermagazine.

Eerste uitgave: 09-10-08