Nieuw-Vlaamse Alliantie


Geen Vlaamse hulp zonder extra bevoegdheden (10/10/08)

Het wordt een jaarlijks terugkerend refreintje: telkens als de federale regering haar begroting voor het volgende jaar moet opstellen, kijkt ze vol afgunst naar het zogenaamd rijke Vlaanderen om de federale putten te vullen. Nu is het uitgerekend Patrick Dewael, de minister die nog maar pas door een meerderheid van de Vlamingen opgeroepen werd om ontslag te nemen, die Vlaanderen opnieuw oproept om de federale begroting ter hulp te komen. Tegelijk zou Dewael het best geplaatst moeten zijn om te beseffen dat het dankzij 8 jaar Paars is dat de federale kassa leeg is. Voor de N-VA-fractieleiders Jan Peumans en Jan Jambon kan er alleen sprake zijn van extra Vlaamse inspanningen, indien alle gewesten en gemeenschappen in dit land een evenredige inspanning leveren én als in ruil voor deze hulp ook substantantiële bevoegdheden voor Vlaanderen staan.

Patrick Dewael zingt opnieuw het bekende refreintje: de federale overheid wordt alsmaar armer en Vlaanderen alsmaar rijker. Nochtans groeien de dotaties voor de gewesten en gemeenschappen op hetzelfde ritme als de globale inkomsten van de federale overheid. N-VA-fractieleider in het Vlaams Parlement Jan Peumans: Als Vlaanderen er budgettair beter voor staat, is dat dan ook enkel en alleen dankzij haar gedisciplineerd begrotingsbeleid waardoor het nu volledig schuldenvrij is. De federale regering zou hier beter een voorbeeld aan nemen, in plaats van vol afgunst om de Vlaamse centen te bedelen. Jan Peumans roept Vlaams minister-president Kris Peeters op om niet opnieuw toe te geven aan de federale regering.

Paars heeft een gat in de federale begroting geslagen door 8 jaar lang niets te doen aan de uitwassen in de sociale zekerheid en de gezondheidszorg, alsook door een veel te lakse inning en controle van de belastingen. Tegelijk worden we nu geconfronteerd met de financiële gevolgen van de overname van pensioenfondsen en de verkoop van overheidsgebouwen. N-VA-fractieleider in de Kamer Jan Jambon roept premier Leterme op om eindelijk eens de structurele begrotingsproblemen van de federale overheid aan te pakken in plaats van naar Paarse gewoonte voor de gemakkelijke weg te kiezen en bij Vlaanderen te gaan bedelen. De federale regering zou bovendien moeten stoppen met uitgaven te doen voor beleidsdomeinen waarvoor ze niet bevoegd is, zoals het grootstedenbeleid.

Jan Jambon: België is structureel failliet. Paars heeft dat 8 jaar lang onder de mat geveegd, maar de waarheid ligt nu voor iedereen open en bloot. De enige redding bestaat erin om de deelstaten zelf het roer te laten overnemen en hen zelf verantwoordelijk te maken voor het sociaal-economische beleid. Of gaat men opnieuw wachten tot het te laat is zoals met de bankcrisis? In dat geval draagt deze regering een verpletterende verantwoordelijkheid.

Auteur:
Jan Peumans, N-VA-fractieleider Vlaams parlement Jan Jambon, N-VA-fractieleider Kamer

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be